07/09/2024

07 de setembre de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit aquest matí l'acte institucional de lliurament de la Medalla d'Or de la ciutat i Corbatins d'Honor. Un acte que s'emmarca dins dels organitzats pel 773 Aniversari de la Fundació de la Ciutat, en el qual han sigut presents també diferents membres de l'equip de govern i la corporació municipal, així com altres autoritats, amb una representació de diputats i senadors nacionals, diputats autonòmics i provincials i membres de la societat civil i militar de la ciutat, entre d’altres.

 

L'alcaldessa ha volgut destacar que “la Medalla de la Ciutat per a la Reial Confraria de La nostra Senyora del Lledó, i els Corbatins d'Honor per al Cos Nacional de la Policia i el Centre Aragonés de Castelló són un exemple del que podem aconseguir units, la importància del col·lectiu per damunt de les individualitats”.

 

Un treball que requereix de l'esforç de molts, perquè en ells es reflecteixen els somnis de tot un poble, de tota una ciutat. És eixa suma de talents, d'ambicions i il·lusions, la que acaba construint una societat”, ha afirmat.

 

L'alcaldessa ha afirmat que “són eixos milers de xicotets gestos els que ens han portat fins ací. Són eixes milers de vegades que ens hem alçat després de caure, els que hui reconeixem amb aquest acte”.

 

Per desgràcia no podem premiar a totes les persones que ho mereixen a la nostra ciutat, ho tinc molt present, però premiant a aquestes tres trajectòries exemplars, també els estem premiant a ells. La seua vocació de servei cap als altres ho demostra i eixe guardó ha de ser compartit amb els 170.000 homes i dones que cada dia s'alcen per a donar el millor de si mateixos en aquesta ciutat”, ha dit.

 

Begoña Carrasco també ha posat l'accent que “hem d'estar a l'altura del que s'espera de nosaltres i del que es mereix una ciutat com aquesta, la capital de la Plana. Som, perquè molt abans uns altres van ser, i per això hui és el nostre dia. La jornada en la qual celebrem la nostra història comuna, la de tots els que ens van precedir i la de tots que ens succeiran”, ha resumit.

 

Per això és l'escenari perfecte per al lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat i els Corbatins d'Honor a tres entitats sense les quals no es pot entendre el passat, present i futur de la nostra ciutat. “Tres noms que engloben a milers de castellonencs sense la labor dels quals aquesta no seriosa la gran ciutat que és”.

 

L'alcaldessa de Castelló també ha volgut posar de rellevància que “aquest acte i la resta de la programació que hem preparat durant aquesta Setmana Gran és per damunt de tot una celebració del futur”.

 

Carrasco també ha recordat als presents que “si no sabem d'on venim, mai podrem saber on anem. I si no estudiem les lliçons que ens van donar els que ens van precedir, repetirem els seus errors en lloc dels seus encerts”.

 

Medalla d'Or per a la Reial Confraria del Lledó

La regidora de Cultura, María España, ha repassat els motius i mèrits de la distinció a la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó. “Amb un esdeveniment històric d'important calat de la ciutat com va ser la celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó. Es va crear una comissió organitzadora i una completa agenda acostant la imatge de la Patrona a tots els veïns i visitants, amb actes litúrgics, processons i activitats socials culturals. Orgull, sentiment i castellonerisme amb més de 130 actes fruit de l'esforç de la comissió i de la pròpia Real Confraria”.

 

La distinció ha sigut arreplegada de mans de l'alcaldessa Begoña Carrasco pel president de la Real Confraria, Jesús Lumbreras i la presidenta de les cambreres de la Verge, Lledó Querol.

 

Llumeneres ha destacat que “som conscients que hui a qui es reconeix és a la nostra Patrona, en un any en què l'hem rebuda a la nostra casa i Castelló s'ha bolcat amb ella omplint parròquies, carrers, i places”.

 

El representant de la Real Confraria ha enaltit la figura de la Lledonera. “Ella ens posa a tots d'acord i saca el millor de cada persona. És el nostre sentiment, la nostra referència i senya d'identitat i millor ambaixadora com castellonera. Ella és la nostra alegria, la nostra esperança i consol. La mare que sent amb anhel les nostres pregàries”.

 

Llumeneres també ha estés una invitació a la participació als presents “ja que 2025 serà Any Marià de Lledó i des de l'1 de maig fins al dia 4, diumenge dia de la festa de la Patrona, la imatge de la Verge tornarà a la ciutat”.

 

També ha fet extensiva la invitació a la ciutadania a “acostar-se a la Real Confraria des de dins i sumar-se a una de la institucions més antigues de la ciutat, fundada en 1519, i estar més prop d'ella”.

 

Corbatín d'Honor per al Centre Aragonés de Castelló

En el cas de Centre Aragonés, mereixedor d'un dels dos Corbatins d'Honor que s'han entregat hui, la regidora María España ha destacat “els llaços d'unió i la connexió entre castellonenques i aragonesos. Són 5.000 els que viuen a la nostra ciutat, i sempre han destacat per la seua implicació i capacitat de convocatòria amb una agenda d'activitats completíssima”.

 

Espanya també ha recordat que “el Centre Aragonés de Castelló es va fundar el 12 d'octubre de 1920, però la pandèmia va impedir el que pogueren celebrar el seu centenari, alguna cosa que no hem volgut deixar caure en l'oblit”.

 

El president de l'entitat, José Antonio Lázaro, ha agraït l'atorgament d'aquesta distinció “que més que un guardó és una abraçada càlida de la ciutat que ens ha acollit als aragonesos durant tants segles”.

 

També ha recordat la que “Aragó i Castelló són terres germanes per la proximitat geogràfica, però també per llaços històrics. Mostra d'això és que en les Festes de la Magdalena va haver-hi un dia dedicat a Saragossa i que en la festes del Pilar vam tindre un dia dedicat a Castelló”.

 

Ens sentim feliços d'haver deixat una part d'Aragó en el cor de cada castellonenc. I Castelló és present en allà on va el nostre grup folklòric per tot el món”, ha afirmat.

 

Finalment, Lázaro ha cantat una jota amb la següent lletra: “Traslladar-se a Castelló la Verge del Pilar vol per a estar molt més prop de la Verge del Lledó”.

 

Corbatí d'Honor per al Cos Nacional de Policia

La regidora de Cultura ha introduït també el lliurament del Corbatí d'Honor al Cos Nacional de Policia destacant els valors de “valentia, honor i entrega”.

 

Espanya ha recordat que “el passat 13 de gener la Policia Nacional va complir 200 anys, amb el lema “Compromesos amb tu”. Aquesta distinció és “reflex de la gratitud de la ciutat per eixa fita del cos més antic i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat”.

 

Representant a la institució ha intervingut el Comissari Cap Provincial Emilio Romero qui, després d'agrair a l'Ajuntament la seua concessió, ha apuntat que és “tot un honor i orgull en un any especial per a la nostra institució poder lluir aquest *Corbatín com a reconeixement a la nostra labor”.

 

El nostre treball és el servei públic a l'els ciutadans, protegir el seu drets i preservar la seguretat ciutadana. Aquest premi és per a les 70 dones i 300 homes policies nacionals de Castelló que treballen perquè la ciutadania tinga un entorn de seguretat i pau. Millorant el nostre servei i enfortint el nostre compromís amb la societat”, ha descrit.

 

Després de l'acte en el Saló de Plens, la celebració s'ha traslladat a la Plaça Major on s'ha anunciat la festa amb el volteig de campanes del Fadrí, a càrrec del Gremi de Campaners de Castelló, la música de la Banda Municipal de Castelló, que ha interpretat la ‘Marxa de la Ciutat’; el ball del Bolero de Castelló, amb l'acompanyament musical de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló i la participació de parelles de diversos grups de danses de la ciutat i una rematada pirotècnica que ha posat el colofó als actes institucionals.