24/11/2015
La taula tècnica localitza a 73 persones en la jornada de camp i la majoria de les persones entrevistades reconeix que està en aquesta situació per problemes laborals.
La taula tècnica de persones sense llar de Castelló, en la qual estan representats l'Ajuntament de Castelló, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Càrites, Creu Roja Espanyola, la Fundació Salut i Comunitat i les Filles de la Caritat, han avançat les dades preliminars del primer estudi de camp (realitzat el 20 de novembre) per a conèixer la realitat de les persones sense llar en la ciutat. Les dades s'han presentat en una jornada titulada Acompanyant en xarxa a les persones en situació sense llar en la qual el regidor de Benestar Social, José Luis López, ha agraït "el treball dels voluntaris que van participar l'estudi de camp i les entitats col•laboradores" a més de subratllar que "des de l'Ajuntament ens posem a la vostra disposició per a continuar treballant".
L'avanç de dades d'aquesta "fotografia fixa" de les persones sense llar a Castelló ha permès localitzar a 73 persones en aquesta situació, de les quals 21 estaven en el carrer i 52 en recursos residencials com a albergs. Del total de persones localitzades, 53 van accedir a ser entrevistades. El perfil de les persones sense llar reflecteix que la majoria té entre 41 i 42 anys i que pràcticament la meitat són espanyols. Les dades s'han obtingut a través d'enquestes semitancades individuals i amb qüestionaris d'observació directa.
Aquestes 53 enquestes han permès aportar informació qualitativa, com les circumstàncies que els han portat a aquesta situació en la qual molts reconeixen més d'un motiu. Així, 36 d'aquestes persones admeten que el principal motiu que els ha portat a aquesta situació han sigut problemes laborals; 25 admeten problemes de manteniment de l'habitatge; 17 reconeixen problemes familiars; 14 problemes de salut i 11 consum d'alcohol i altres drogues.
Un altre aspecte que han destacat es refereix al fet que el 72% de les persones entrevistes pretenen quedar-se a Castelló, només un 15% manifesta que vol abandonar la ciutat i un 11% admet que no ho sap.
El regidor de Benestar Social ha destacat que aquest estudi impulsat per la taula tècnica "suposa donar un primer pas cap a avant d'un gran camí en el qual les entitats, des de la col•laboració, hem de poder oferir-los l'oportunitat que moltes d'aquestes persones sense llar estan esperant des de fa temps". Al costat de José Luis López també ha participat en la clausura Luis Hernández, cap de servei de coordinació de Serveis Socials, autonomia personal i persones amb diversitat funcional de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.
Els encarregats d'exposar les dades preliminars han sigut Daniel Losada, de Creu Roja Espanyola; Belén Sánchez, de la Fundació Salud i Comunitat i Minerva Saura, de Càrites Diocesana. A més de les dades, també han recordat que aquest estudi va sorgir com "un sentiment de responsabilitat per a conèixer millor quin era la situació de les persones sense llar que viuen a Castelló" i per açò es va plantejar amb tres objectius: saber qui, quants i com estan, amb l'anàlisi d'aspectes relacionats amb la situació administrativa, de salut, nivell educatiu, ingressos, etcètera.
El primer estudi tècnic de persones sense llar a Castelló s'ha centrat en l'anàlisi de les persones sense sostre o amb residència temporal en recursos com a albergs "que es corresponen amb les dues categories de persones més vulnerables". Està previst que a la fi del mes de febrer es presente l'estudi complet.
Aquest informe, han destacat les entitats, "solament ha sigut possible gràcies a la implicació dels voluntaris. Més de 90 persones van participar en la jornada de formació i 70 d'ells es van sumar als equips que van permetre pentinar la ciutat el 20 d'octubre per a conèixer la realitat de les persones sense llar", han destacat.