Dia Internacional de la Dona, 8 de març
En 1975, a proposta de l'ONU, es va commemorar l’Any Internacional de la Dona. Des de llavors, el 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona per a commemorar la lluita històrica que van emprendre algunes dones emblemàtiques per a millorar la vida de les dones. Se celebra en tot el món, tant a nivell local com nacional.
Amb aquest motiu, l’Ajuntament de Castelló programa un acte institucional en què es farà entrega de la distinció premi OLÍMPIA a una dona que representa els valors de defensa dels drets de les dones i de la seua autonomia personal.
|
|
|
|
Històric 8 de Març. Dia Internacional de les Dones
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2008
2007
Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, 25 de novembre
En 1999 l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, invitant els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals que organitzen en aquest dia activitats dirigides a sensibilitzar a l’opinió pública respecte al problema de la violència contra la dones.
La data va ser triada com a commemoració del brutal assassinat en 1960 de les tres germanes Mirabal (Patricia, Minerva i Mª Teresa), activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del governant dominicà Rafael Trujillo.
Commemoració Sufragi Femení a Espanya
L’1 octubre de 1931 les dones van obtenir el dret al vot a Espanya. Aquesta fita va ser possible gràcies a la diputada Clara Campoamor, que el va defensar fermament contra els altres membres del congrés.
Campoamor era una de les tres úniques diputades dones que hi havia en aquell moment al Congrés. Totes tres van ser elegides, malgrat que no podien exercir el dret al vot, i participaven de les decisions polítiques després d’haver-se llicenciat en dret i haver sigut proposades com a elegibles en les llistes dels seus partits.
Campoamor va apel·lar a la força de la dona com a motor de canvi polític. "Jo, senyors diputats, em sento ciutadà abans que dona, i considero que seria un profund error polític deixar la dona al marge d’aquest dret, a la dona que espera i confia en vosaltres; a la dona que, com va passar amb altres forces noves en la Revolució Francesa, serà indiscutiblement una nova força que s’incorpora al dret i no hi ha altra opció que empènyer-la perquè seguisque el seu camí".
"Negueu-ho si voleu; sou lliures d’això, però només en virtut d’un dret que us vau donar a vosaltres mateixos mitjançant les lleis; però no perquè tingueu un dret natural per posar al marge la dona", va concloure la política provocant una llarga ovació per part dels seus col·legues. Després de la votació, el sufragi femení es va convertir en una realitat amb tan sols 30 vots d’avantatge, o el que és el mateix, amb gairebé la meitat del Congrés en contra. Paradoxalment, Campoamor va haver d’enfrontar-se a les altres dues diputades dones, Victoria Kent i Margarita Nelken per aconseguir l’aprovació. Totes dues coincidien que les dones espanyoles estaven massa condicionades per l’església per exercir plenament i independentment el seu dret.
Conseqüències del mal ús del sèxting
El sèxting s'ha convertit en una pràctica que va en augment entre la joventut, i més en èpoques com l'actual en la qual s'han restringit els contactes personals. Hi ha un major risc de victimització per a les xiques que la utilitzen. És un fet que el seu mal ús comporta conseqüències negatives per a les adolescents, que veuen vulnerada la seua intimitat. A més, amb el seu mal ús els adolescents perpetuen el model de masculinitat tradicional, que comporta un exercici de poder a través de la violència.
La Campanya de prevenció del mal ús del sèxting, està emmarcada en les activitats que es realitzen dins del Pacte d'Estat de Lluita contra la Violència de Gènere, amb l'objectiu de sensibilitzar a les i els adolescents perquè reflexionen sobre aquesta activitat i els riscos que pot comportar el seu mal ús.
La campanya comprén la divulgació d'un cartell amb les conseqüències del mal ús del sèxting, que serà enviat als centres d'educació secundària, i d'un vídeo que va dirigit a adolescents i a qui comparteix sense permís les fotos o vídeos, a qui ho fa per a venjar-se’n, per a manipular, per a criticar la sexualitat de les xiques o per a culpabilitzar-les per les seues eleccions. El vídeo dona un missatge per a ser responsables i posar-se en el lloc de la persona que va compartir un vídeo o foto íntima, però que no va donar permís per a la seua difusió posterior.
Guies de Lectura Feminista
Dia Internacional de les Xiquetes, 11 d'octubre
En 2011, es va aprovar per l’ONU, la declaració de l’11 d’octubre com el "Dia Internacional de la Xiqueta", amb l’objectiu de reconéixer els drets de les xiquetes i els problemes excepcionals que les xiquetes confronten en tot el món.
Tots els dies, les xiquetes fan front a la discriminació i la violència en tot el món. El Dia Internacional de la Xiqueta centra l’atenció en la necessitat d’abordar els desafiaments que enfronten les xiquetes i promoure el seu apoderament i el compliment dels seus drets humans.
Campanya 2023
Campanyes per un Joc i Joguets No Sexistes
Els joguets, a més de servir per a jugar, constituïxen una ferramenta per a l’educació, perquè mentres juguen, sense donar-se compte, les xiquetes i xiquets assagen comportaments d’adults, aprenen a ser dones i homes. Per això, és important que revisem els missatges que els estem transmetent amb els joguets que els oferim, perquè encara sense donar-nos compte, estem contribuint a construir uns models de comportament determinats.
Congrés de Dones
Jornades Coeducació
Patis Coeducatius
Premi Olímpia
Premi Olímpia (Dona de l'Any)
L'any 1996 es va instaurar el premi "Dona de l'Any” per a reconeixement de la labor de dones de Castelló de la Plana que realitzen activitats amb una especial dedicació desinteressada en benefici de la comunitat, promovent d'aquesta manera el reconeixement per part dels ciutadans i ciutadanes, d'aquelles dones de Castelló que se signifiquen pel seu treball en qualsevol àmbit, de forma desinteressada, ja siga ciència, filosofia, cultura, art, voluntariat, etc., i que demostren simultàniament un gran interès per transmetre el seu treball a la societat de Castelló.
El Consell Municipal d'Igualtat d'Oportunitats de Dones i Homes, en sessió celebrada en data 26 de gener de 2015, va acordar determinar els criteris per a la concessió d'aquest premi a una dona de Castelló o que la seua trajectòria vital haja estat vinculada a la ciutat de Castelló, en qualsevol d'aquestes opcions: que haja tingut una trajectòria rellevant en la ciutat, que haja destacat en el camp professional, acadèmic, intercultural, esportiu, etc., que haja tingut un paper rellevant en el moviment associatiu de la ciutat. I valorant el seu compromís social o professional amb la igualtat d'oportunitats de dones i homes, que la seua contribució haja sigut mantinguda en el temps i el seu impacte en la societat.
Des de l'any 2017 aquest reconeixement es denomina "Premi Olimpia" en al·lusió a Olympe de Gouges, escriptora i heroïna francesa que va reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones en el marc de la Revolució Francesa, i que és considerada precursora del modern feminisme. Olympe de Gouges és l'autora de la "Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana" al segle XVIII, en la qual afirmava la igualtat dels drets de tots dos sexes. Va defensar la igualtat entre l'home i la dona en tots els aspectes de la vida pública i privada, incloent-hi la igualtat amb l'home en el dret a vot, en l'accés al treball públic, a la vida política, a posseir i controlar propietats, el dret a l'educació i la igualtat de poder en l'àmbit familiar.
Relació de dones amb aquesta distinció:
- 2023 EVA ALCÓN SOLER.
- Rectora Universitat Jaume I.
- 2022 CARME RIPOLLÈS MARTÍNEZ.
- Fotoperiodista.
- 2021 ROSALÍA TORRENT ESCLAPÉS.
- Doctora en Filosofia.
- 2020 REYES SANTAMARÍA VILLAGRASA.
- Psicòloga.
- 2019 IMMACULADA PUIG I VICENT.
- Infermera.
- 2018 ASUNCIÓN VENTURA FRANCH.
- Doctora en Dret.
- 2017 CARMEN PERIS DORADO.
- Moviment associatiu de dones.
- 2016 ESTHER JOVANÍ RODA.
- Criminòloga i treballadora social.
- 2015 SEFA FABREGAT FABREGAT.
- Camp social.
- 2014 CARMEN BORRULL TELLOLS.
- Actriu.
- 2013 Mª DOLORES NAVARRO CAPDEVILA.
- Llevadora.
- 2012 Mª PILAR ALAYETO MURE.
- Infermera / especialista en Radiologia.
- 2011 SOR Mª DE LOS ÁNGELES GARCÍA GÓMEZ.
- Religiosa / camp social.
- 2010 Mª FELISA AIBAR ASÍN.
- Ginecòloga.
- 2009 Mª LOURDES FRÍAS LLORENS.
- Notària.
- 2008 Mª ÁNGELES GARCÍA CERDÁN.
- Camp social.
- 2007 BEATRIZ GUTTMANN GOLDBERGER.
- Pintora / crítica d'art.
- 2006 Mª DOLORES GUILLAMÓN FAJARDO.
- Empresària.
- 2005 PILAR DOLZ MESTRE.
- Artista / galerista.
- 2004 MATILDE SALVADOR SEGARRA.
- Compositora / professora de música.
- 2003 AMPARO ADARVES RODRÍGUEZ.
- Camp social.
- 2002 JOSEFINA IZQUIERDO MOR.
- Empresària.
- 2000 Mª CARMEN ALCARAZ GARCÍA.
- Farmacèutica / Tercer Món.
- 1999 JUANA BOIRA TENA.
- Pintura / SMARA (ONG poble sahrauí).
- 1998 BIBIANA RIPOLLÉS GINER.
- Camp social.
- 1997 Mª ÁNGELES ALCANTUD SAURA.
- Periodisme / SMARA (ONG poble sahrauí).
- 1996 ANNA ALBERT MARTÍ.
- Fotografia.