17/04/2024

16 d'abril de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, juntament amb el regidor de Modernització, Paco Cabañero, ha rebut aquest matí al president de Xarxatec, José Bort i al seu gerent, Carlos Jaime, com a organitzadors del “Hackathon Castelló”.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Castelló recolza la huitena edició del qual és considerat el hackathon més important de la Comunitat Valenciana, un concurs de programadors en el qual participen més de 150 persones, agrupades en equips, l'objectiu dels quals és resoldre reptes tecnològics aportant solucions innovadores.

En paraules de l'alcaldessa “aquest un dels millors exemples de l'aposta per la innovació, l'emprenedoria i el talent local per a aconseguir un Castelló millor. Més encara quan, gràcies a aquest concurs, els joves programadors podran proposar solucions tecnològiques innovadores per a la nostra ciutat, millorant els serveis públics i la qualitat de vida dels nostres veïns”.

Des de l'equip de govern sabem de la importància de promoure empreses i iniciatives de base digital, que retenen i atrauen eixe talent a la nostra ciutat i que serveixen per a crear ocupació de qualitat i qualificat. Per això en aquest Hackathon s'involucren i participen tant centres educatius com professionals”, ha subratllat.

Carrasco ha posat l'accent i ha agraït la labor de Xarxatec i les empreses líders en el sector tecnològic i institucions que col·laboren en aquesta iniciativa que reuneix més de 150 participants”.

App “Castellón ON”

La temàtica entorn de la qual giren els reptes proposats pels agents impulsors és “Transformació digital per a l'impacte positiu de la societat”. Sota aquesta premissa, l'Ajuntament de Castelló, a través de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica, mentora el desafiament “Castellón ON”, l'app que premia el teu compromís ciutadà”.

Un repte vinculat al projecte prioritari Talent, Emprenedoria, Indústria i Comerç del Pla d'Acció Local de l'Agenda Urbana de Castelló, que compta amb 16 projectes estratègics en diferents àmbits d'actuació municipal i que té dos objectius principals. D'una banda, continuar apostant per un un model econòmic basat en el coneixement i la innovació sostenible, tecnològica i social a través del suport a l'emprenedoria local.

Per l'altra, impulsar i desenvolupar el talent a la ciutat en aquells àmbits que contribuïsquen a la diversificació de l'economia local.

Així mateix, el desafiament tecnològic plantejat des de l'Ajuntament està alineat amb l'Estratègia Digital de la Unió Europea, que entén la transformació digital com una oportunitat per a millorar la productivitat i la prosperitat de les ciutats i els seus habitants, ja que facilita la innovació, l'eficiència i la prestació de serveis eficaç. A més, contribueix a crear noves oportunitats empresarials i garanteix la modernització de l'administració local, establint un nou model de diàleg entre ciutadania i administració.

El repte consisteix a tractar de compensar la responsabilitat i el compromís de la societat castellonenca amb la seua ciutat, desenvolupant una aplicació que premie als qui realitzen hàbits beneficiosos per al conjunt dels ciutadans i ciutadanes com utilitzar el transport públic o *Bicicas, fer ús dels serveis esportius municipals, comprar en els comerços de la ciutat, practicar la lectura a les biblioteques municipals, participar en programes de voluntariat locals o col·laborar en les activitats intergeneracionals organitzades pel Centre Sènior de Vida Activa i Saludable de Castelló. La idea és que els veïns i veïnes que compten amb aquesta aplicació siguen recompensats amb punts canviables per descomptes i incentius en el comerç local.

El concurs de programadors té com a objectiu convertir a Castelló en un referent d'innovació i fer-lo a través del desenvolupament de talent qualificat, emprenedoria i l'impuls d'un ecosistema tecnològic fort i rellevant. En la present edició les categories de participants es divideixen en col·legis, formació professional i universitats i professionals. Tots els equips inscrits tenen fins al pròxim 31 de març per a acabar el desenvolupament de les seues solucions, les quals poden ser seleccionades per a una final presencial el pròxim 24 de maig de 2024.

Hackathon Castellón és un esdeveniment creat per Xarxatec i secundat per l'Ajuntament de Castelló i les empreses ACSA, Cuatroochenta, Nayar, IoTsens, CoolMod amb la col·laboració de Unimat Prevenció, Eventscase, Fundació Universitat Jaume I – Empresa, NDCS Networking Directives Castelló, PortCastelló, Col·legi Oficial d'Enginyeria i Informàtica de la Comunitat Valenciana, Cambra de Comerç de Castelló i amb la producció i desenvolupament de Respira Comunicació. Formació Professional i Universitat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

​​​​​​​