24/06/2017
Les associacions veïnals podran sufragar les seues despeses de funcionament així com les activitats que organitzen.
La Junta de Govern de l'Ajuntament de Castelló va aprovar recentment la convocatòria de subvencions de la Regidoria de Participació Ciutadana, dirigida per la vicealcaldessa, Ali Brancal. Així, les associacions de veïns i entitats integrades en el Consell Municipal de Participació Ciutadana que realitzen activitats que fomenten la participació i l'associacionisme podran optar, per primera vegada, a dues línies de subvencions diferenciades, cadascuna de les quals està dotada amb 40.000 euros. Una d'elles anirà destinada a finançar projectes que promocionen l'associacionisme entre la ciutadania, que fomenten noves formes de participació ciutadana i que milloren els canals de participació mentre que l'altra finançarà les despeses derivades del propi funcionament de les associacions.
La vicealcaldessa i regidora de Participació, Ali Brancal, ha assenyalat que "la intenció és facilitar que les associacions xicotetes, que no tenen possibilitat de presentar projectes de major impacte, puguen continuar la seua activitat amb la finalitat de ser un referent en els seus respectius barris". A aquesta convocatòria solament podran presentar-se associacions veïnals. Sobre aquest tema, l'edil ha manifestat que "aquest és un aspecte que serà necessari revisar en successives convocatòries per a intentar homogeneïtzar-les, ja que hem de treballar perquè la participació siga un eix transversal".
En concret, la modalitat denominada A pretén subvencionar els següents conceptes: accions formatives en matèria de participació ciutadana dirigides als veïns i veïnes mitjançant jornades, cursos o tallers; activitats que potencien el treball en xarxa entre associacions i d'aquestes amb les institucions i la ciutadania, així com les que col•laboren o complementen els serveis municipals que preste l'Ajuntament en la zona d'actuació de l'associació o entitat; i accions que fomenten l'accés i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eina per a la participació. També inclou aquelles actuacions que promoguen la presència de la llengua valenciana en la redacció dels projectes, publicacions i en aquelles manifestacions i activitats que realitzen; i les edicions i publicacions de divulgació i difusió els continguts de la qual s'adapten al projecte subvencionable. Aquestes publicacions han de respectar el llenguatge inclusiu, i inclouran el logotip de l'ajuntament amb l'autorització prèvia.
Per la seua banda, la modalitat B de subvencions donarà cobertura al lloguer i el segur de locals o espais arrendats per les associacions o entitats per a exercir la seua activitat; les despeses derivades del consum d'accés a internet i del telèfon del número de l'associació, així com els de papereria, missatgeria, correu i neteja destinats al manteniment o funcionament de l'associació o entitat; i l'adquisició i millora de béns inventariables, entenent-se com a tals els equips informàtics, impressores, taules, cadires, etc. El beneficiari haurà de destinar els béns al fi concret per al qual es concedisca la subvenció durant un període mínim de dos anys. Aquesta modalitat tindrà caràcter lineal i podran acollir-se a ella totes les entitats que ho desitgen, tenint per objecte garantir la continuïtat de les associacions.
Les despeses subvencionables hauran de referir-se al període comprès entre el 16 d'octubre de 2016 i l'1 d'octubre de 2017, tots dos inclosos, i hauran de respondre a l'objecte definit en la primera clàusula. En les dues modalitats, el 60 per cent de la subvenció s'abonarà quan s'aproven i el 40 per cent restant quan es justifiquen amb la documentació acreditativa.