15/03/2021
L'Ajuntament inicia, després del diagnòstic, la fase d'identificació de projectes que inclourà el document estratègic de ciutat
L'Ajuntament de Castelló ha iniciat hui la fase de definició del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana Local, després del procés de diagnòstic en el qual van participar agents tècnics i polítics del consistori, així com els membres del Consell Social de la Ciutat. Es posa en marxa així l'etapa de formulació estratègica i elaboració del Pla d'Acció, que reunirà de nou els cinc grups de treball que han estat participant en la primera fase (Model de Ciutat i Ordenació del Territori; Canvi climàtic, resiliència i sostenibilitat; Cohesió social, igualtat i habitatge; Economia urbana sostenible; i Innovació digital i instruments d'intervenció i governança), amb reunions telemàtiques previstes fins al 12 d'abril. A més, s'incorporaran en aquesta fase, en una sessió planificada per al 15 d'abril, els grups d'interés o stakeholders, que seran representants de l'ecosistema d'innovació de la ciutat.
"Aquestes sessions de treball se centraran en identificar, de manera preliminar i col·laborativa, els possibles projectes del Pla d'Acció de Castelló per a aconseguir una ciutat més sostenible, intel·ligent i inclusiva", segons ha explicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Per a això, s'empraran tècniques en línia de participació que facilitaran el procés de cocreació, que contribuiran a la identificació de projectes estratègics per al mitjà i llarg termini del municipi. A més, l'elaboració del Pla d'Acció coincideix temporalment amb el marc de finançament de fons Next Generation, que representen una oportunitat clau per al futur de la ciutat.
D'aquesta manera, durant les pròximes setmanes s'aniran reactivant els grups de treball, les principals funcions del qual són: identificar projectes amb possibilitats de formar part del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana de Castelló; facilitar informació de valor a l'equip consultor, en relació amb els projectes estratègics ja en marxa o planificats pel consistori; participar activament en les reunions temàtiques de cocreació de l'Agenda Urbana, centrades en l'àrea concreta d'especialització dels membres de cada equip; i validar les conclusions clau de les diferents fases del procés. Per part seua, els stakeholders oferiran la seua visió, aportant un punt de vista estratègic respecte dels principals temes i projectes relacionats amb l'Agenda Urbana Local.
És important destacar que l'Ajuntament de Castelló forma part també juntament amb el Ministeri del grup de treball tècnic sobre Agenda Urbana constituït per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), amb l'objectiu de compartir l'experiència i metodologia en l'Agenda Urbana amb altres municipis espanyols. L'elaboració del Pla d'Acció constitueix, així, un pas més per a continuar avançant cap a un Castelló més sostenible, inclusiu i innovador.