22/12/2016
El ple encarrega un informe de viabilitat per convertir-se en una ciutat amb sacrifici zero d"animals domèstics.
L"Ajuntament publicarà les bases de la borsa d"habitatge desocupat a partir del proper gener.
L'Ajuntament de Castelló ha estrenat el torn obert de precs i preguntes ciutadanes en el ple amb tres qüestions relacionades amb els excrements de gossos, la remunicipalizació de serveis i la política municipal en matèria d'habitatge. Es tracta de la primera vegada en la història de la democràcia en la qual els ciutadans i ciutadanes poden presentar preguntes al ple i s'avança així en el procés de participació i transparència impulsat pel Govern Municipal de Castelló. La primera pregunta s'ha centrat en les mesures que adopta l'Ajuntament de Castelló per netejar i educar per tenir una ciutat més neta i, especialment, respecte a excrements i orinis de gossos.
La regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, ha anunciat la creació d'una brigada canina en col·laboració amb la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental per intensificar la neteja d'excrements i orins de gossos i ha detallat actuacions com l'augment dels aigualejos de carrers o la instal·lació com a prova pilot de fanals amb una resina especial que repel·leix els orinis i evita la seva oxidació.
A més, ha explicat que s'estan instal·lant plaques en diversos parcs i places recordant les sancions per no recollir els excrements. També ha afirmat que s'han imposat prop de 200 multes entre lleus, greus i molt greus a propietaris de mascotes per part de la Policia Local. Finalment, ha recordat campanyes de sensibilització com a Cosa de 2 o la d'Adopta, no compris i altres iniciatives com els passejos cívics. La segona pregunta ciutadana presentada en un ple s'ha interessat per la remunicipalizació de serveis. El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha respost que ja s'ha contractat un estudi per analitzar la remunicipalizació de serveis públics tal com recull el Pacti del Grau.
I, finalment, un altre ciutadà també ha interpel·lat al Govern Municipal per les polítiques en matèria d'habitatge. Sobre aquest tema, la vicealcaldessa i regidora de l'àrea, Ali Brancal, ha reiterat el treball de l'Ajuntament per crear una borsa d'habitatges que permitisca suplir la falta d'oferta de pisos per tramitar lloguers socials. La regidora ha confiat que les bases d'aquesta borsa es podran publicar durant el proper mes de gener. "La problemàtica és complexa però a Castelló no hi ha cap família al carrer perquè el departament de Serveis Socials està plenament preparat per donar resposta", ha assegurat. Brancal ha afirmat que l'equip de govern continua negociant amb els bancs i treballant en la qüestió per minimitzar l'impacte de la crisi entre la població.
Moció sobre sacrifici zero de mascotes.
D'altra banda, el ple ha aprovat una moció per la qual en el termini de sis mesos elaborarà els informes necessaris que analitzin la viabilitat de la implantació del sacrifici zero d'animals domèstics. La regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, ha explicat que s'analitzaran "tant els aspectes tècnics, normatius com a pressupostaris per avançar cap a una ciutat lliure de sacrificis d'animals de companyia".
Paral·lelament, Ribera ha informat que "s'establiran millors condicions de manteniment en les instal·lacions de recollida d'animals amb l'objectiu d'aconseguir una major dignificació". La regidora de Salut Pública ha fet aquests anuncis durant el debat de la moció presentada per Ciutadans, que ha eixit endavant amb els vots de l'equip de govern i C"s, el vot en contra de Castelló en Moviment i l'abstenció del PP.
La regidora de Salut també ha apuntat que es coordinaran amb les associacions protectores d'animals de Castelló noves iniciatives, projectes i campanyes per fomentar l'adopció responsable i el benestar dels animals abandonats. "En definitiva, seguirem mantenint les polítiques de benestar animal impulsades des de l'inici del mandat, que han permès incrementar en sis punts les donacions d'animals recollits pel servei municipal".
Finalment, el regidor de Mobilitat, Rafa Simó, ha estès la mà a la resta de grups municipals per aconseguir un consens en matèria de seguretat vial al debat d'una moció que recollia part de les propostes contingudes en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i Seguretat Vial, document ja presentat en el Fòrum de Mobilitat "i l'àmbit en el qual s'ha d'avançar en aquest consens necessari en un tema tan sensible i complex com el de la seguretat vial".