17/12/2015
Marco destaca que el pressupost de 2016 no augmentarà la pressió fiscal a la ciutadania ni l'endeutament de l'ajuntament.
El ple ordinari de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat avui els pressupostos de 2016 amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís i Castelló en Moviment. Uns pressupostos que ascendeixen a 159,08 milions i tenen com a objectiu "impulsar la recuperació per a fer de Castelló una gran ciutat, amb els serveis i les infraestructures adequades, i en el qual cada ciutadà i cada ciutadana veja satisfetes les seues demandes", tal com ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco.
Marco ha qualificat el pressupost de prudent, perquè no s'han pressupostat ingressos de dubtós cobrament; realista, perquè afronta els problemes de la nostra ciutat; amb suficiència financera, per a fer front al dia a dia de la ciutat; social, perquè atorga un pes important a les polítiques de benestar social; participatiu, perquè s'incrementen els pressupostos participatius en un 50%, i inversor, perquè les inversions pressupostades no seran fictícies sinó tota una realitat. La primera edil ha destacat que els pressupostos tenen tres principis inspiradors: fomentar el creixement econòmic per a crear ocupació, la defensa de l'Estat del benestar i fomentar la transparència.
Amparo Marco ha explicat algunes dades com que el pressupost no augmenta la pressió fiscal, ja que els impostos directes es queden pràcticament congelats; els impostos indirectes baixen un 9,66% i les taxes i preus descendeixen un 1,35% (reducció d'ocupació de via pública al 50% i llicència d'activitat). També ha explicat que el finançament estatal i autonòmica serà de 35,8 milions d'euros augmentant un 6,28% i que durant el 2016 no es preveu realitzar cap operació de crèdit a llarg termini, per la qual cosa no s'augmentarà el ràtio d'endeutament.
L'alcaldessa també ha detallat que el capítol de despeses corrents ascendeix a 72,5 milions d'euros i s'incrementa un 7,85% respecte a 2015, inversió que es destinarà a la millora de serveis públics essencials com la revisió i ampliació del contracte de neteja viària i brossa, el subministrament de vals de compra emergència social, l'ampliació del Servei de Bicicas o bonificacions el transport públic per als aturats.
Un altre aspecte del pressupost que l'alcaldessa ha volgut destacar són les inversions que ascendeixen, en total, a 7.186.348 euros, que es finançaran bàsicament amb recursos ordinaris (6.189.091 euros) i subvencions de la Generalitat (996.656 euros) per a renovar espais urbans i completar les infraestructures i els equipaments essencials. "El que significa que són obres que es realitzaran" ha afirmat. Finalment, ha qualificat de "especialment significativa la potenciació en el capítol d'inversions dels Pressupostos Participatius ja que la partida s'ha incrementat en un 50% i ascendeix a 1.650.000 euros".
"El pressupost és el compromís d'un Govern amb la ciutadania, és la plasmació comptable, el negre sobre blanc de la voluntat política d'un equip de govern i d'un pacte de govern, el pacte del Grau, que cerca oferir a dones i homes, xicotets i grans, un millor benestar, més oportunitats per al creixement econòmic, per al desenvolupament personal i social. Cada xifra del pressupost ha de ser el resultat d'una motivació política, ha de ser la resposta a un problema actual o futur, a una demanda de la ciutadania. Una ciutadania que desitja pagar menys als bancs, tenir millors serveis, sentir-se protegit quan pitjor ho estan passant, que es genere ocupació, viure en una ciutat educadora i cultural i que la gestió política i administrativa siga eficient, eficaç i transparent" ha conclòs l'alcaldessa.
Debat d'esmenes
En el torn de debat sobre les esmenes als pressupostos municipals realitzades pel Partit Popular, el tinent d'Alcaldia, Antonio Lorenzo, ha subratllat que "aquests pressupostos demostren, a més, que es pot fer més amb menys, que es pot quadrar un pressupost sense introduir ficcions comptables, que es pot contenir la pressió fiscal sense reduir la prestació de serveis, que es poden promoure simultàniament polítiques de solidaritat social i d'impuls econòmic i modernització urbana, que es poden actualitzar els contractes de prestació de serveis municipals sense col•lapsar el pressupost". Lorenzo ha afegit que "ens haguera agradat disposar de més recursos i tenir major marge de maniobra, però quasi el 74% del pressupost ja estava compromès per la gestió del Partit Popular".
Finalment, el tinent d'Alcaldia ha aclarit que "no podem acceptar les seues esmenes perquè les plantegen a costa de polítiques que para nosaltres són nuclears i intocables, com eliminar el pla estratègic de ciutat imprescindible per a saber cap a on ha de caminar aquesta ciutat, eliminar la partida de manteniment de la maquinària del Planetari, la contribució de Castelló a CulturArts o la seua participació en el consorci de museus i l'estudi d'estat de l'arbrat en el parc Ribalta"
Per la seua banda, el vicealcalde, Enric Nomdedéu, també ha rebatut al Partit Popular que intenten eliminar les partides destinades a CulturArts o el consorci de museus "que el propi Vicent Sales posava en els pressupostos de l'Ajuntament quan era regidor de Cultura d'aquest Ajuntament o que segueix posant ara des de la Diputació. Ara vostès no volen que aquest Ajuntament els tinga, no sé si perquè el seu amic el senyor Farnós ja no dirigeix aqueixes entitats o perquè no volen que l'actual regidora, la senyora Ruiz puga demostrar-los que amb els mateixos diners o amb menys es pot fer cultura de més qualitat i a més participativa".
A més, el vicealcalde ha denunciat que "pretenen vostès retallar la partida que serveix per a pagar sentències, sentències que estan arribant a aquest Ajuntament i que estem perdent per les expropiacions que es van fer mentre vostès governaven i que aquest Ajuntament haurà de pagar si no volem incórrer en un il•lícit penal".
Finalment, Nomdedéu ha criticat també al Partit Popular que vulguen retirar la partida "per a saber quina és la condició dels arbres del parc Ribalta quan és un Bé d'Interès Cultural. Vostès són més de naturalesa morta, ja que es van gastar 100.000 euros a llogar animals disecats que van estar dos anys i mig en un hangar".
Aprovació de la plantilla municipal
El ple del mes de desembre també ha aprovat la plantilla de personal de l'Ajuntament per a 2016 i les plantilles dels patronats d'Esports, Turisme i Festes. El regidor responsable de Recursos Humans, Antonio Lorenzo, ha explicat que la plantilla de l'Ajuntament contempla la creació de 11 noves places: un tècnic de Planificació i Projecció Econòmica, un tècnic lingüista, tres auxiliars d'emergència social, quatre mediadors interculturals, un intèrpret de signes, un celador de col•legis i tres tècnics d'ocupació en la ADL. D'altra banda, es creen quatre places d'operaris de serveis per al Patronat d'Esports i la plaça de gerent del Patronat de Festes per a gestionar de forma adequada el vessant financer d'aquesta entitat. "Unes places imprescindibles per a dur a terme polítiques de progrés en l'ajuntament", tal com ha explicat Lorenzo.
El regidor també ha explicat que l'objectiu del Govern Local és reorientar les polítiques de recursos humans de l'ajuntament al llarg del pròxim any amb mesures com "la reestructuració organitzativa del consistori, la definició d'una agenda realista per a reduir el nombre d'interins, que és del 23%; més transparència en els processos selectius o l'aposta per la conciliació laboral i familiar".