09/10/2016
La regidora Sara Usó participa en el fòrum d'idees que reuneix entitats públiques i privades per a analitzar solucions aplicables al barri pilot.
Castelló avança en el projecte europeu CoSuDS liderat per l'Institut de Recerca d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) que cerca afavorir la transició cap a una gestió més eficient i sostenible de l'aigua de pluja en les ciutats, mitjançant l'ús de sistemes urbans de drenatge sostenible (SuDS) i que ha seleccionat el Raval Universitari com a barri pilot. La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, ha participat en la primera sessió col·laborativa de treball de les tres programades a la qual també han assistit una trentena de persones en representació de 18 entitats públiques i privades com els ajuntaments de Castelló, València i Benaguasil; l"UPV; l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE); l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC); la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; l'Associació de Veïns del Raval Universitari, etcètera.
Aquestes sessions col·laboratives, denominades charrettes, són fòrums d'idees i debat per al disseny de solucions òptimes per al districte pilot, incorporant no sol aspectes tècnics i mediambientals, sinó també les necessitats i demandes de la societat. "Aquest aspecte és el nucli innovador del projecte, la participació conjunta de govern, ciutadania, tècnics, agents vinculats al sector empresarial, etcètera. Des d'un enfocament col·laboratiu i multiactor se cerquen solucions que milloren la gestió eficient de l'aigua de pluja en les ciutats", ha subratllat la regidora Sara Usó.
Després de la presentació del projecte CoSuDS i del barri pilot, s'ha en grups s'ha realitzat un diagnòstic dels problemes en el drenatge d'aigües que té el Raval Universitari. A més, s'han proposat diverses solucions que s'hauran d'estudiar per a propiciar la transició a un sistema de gestió de l'aigua sostenible i eficient.
"S'ha tractat d'un taller on la UPV, tècnics d'ajuntaments de diverses ciutats, empreses de gestió de l'aigua i els propis veïns del Raval han compartit les seues experiències i opinions sobre el potencial d'aquest barri en la gestió de l'aigua de pluja", ha apuntat la regidora de Sostenibilitat Ambiental.
L'àmbit territorial d'estudi correspon amb l'espai urbà comprès entre l'avinguda de Vicente Sos Baynat, el llit del riu Sec i la carretera de Borriol. Aquest àmbit compta amb una població total censada de 5845 habitants a data de juliol de 2016.