16/12/2016

L"Ajuntament destaca els esforços dels governs de progrés per revertir "la complicada situació del valencià després de dos dècades de govern del PP".

L'Ajuntament de Castelló ha valorat molt positivament la declaració de les Normes lingüístiques de 1932 com Bé d'Interès Cultural Immaterial en un acord del Consell de la Generalitat aquest divendres. La declaració, prèvia a la celebració dels actes commemoratius d'aquest dissabte, suposa "un avanç més en el camí emprès pels governs de progrés per invertir el procés del PP durant les dues últimes dècades per minoritzar la nostra llengua", en paraules del regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia.

La declaració de BIC reforça el treball dut a terme per l'Ajuntament de Castelló, que busca "reivindicar i donar el merescut reconeixement a les normes subscrites fa 84 anys que va fer de la nostra ciutat la capital del procés d'assentament de les bases del català", segons García. El regidor ha destacat que la conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, impulsora de la declaració, haja valorat els elements tangibles de les Normes (amb el manuscrit de vuit pàgines que es conserva a la Biblioteca Valenciana) i com a element immoble (situat a la Casa Matutano on se celebraven les reunions).

"Hem de seguir reivindicant la importància de Castelló en la normalització del valencià i reforçar la lluita perquè la nostra llengua materna, aquella les bases de la qual es van establir a la nostra ciutat, estiga present en tots els àmbits de la vida pública, objectiu pel qual treballa aquest equip de govern", en paraules d'Ignasi Garcia. Sobre aquest tema, el regidor recorda que l'Ajuntament ha multiplicat substancialment la partida destinada a normalització i promoció del valencià en l'àmbit municipal.

Concretament, l'actual equip de govern ha multiplicat per 250 la dotació econòmica dels anys del govern del PP, pressupostant més de 35.000 euros per a iniciatives de foment i promoció de l'ús del valencià. cal recordar, a més, que la mateixa regidoria va impulsar al novembre la creació de les parelles lingüístiques, iniciativa coordinada al costat de Castelló per la Llengua i que busca fomentar l'ús del valencià a través de parelles de regidors (un d'ells castellanoparlant) que comencen a parlar a poc a poc en valencià. En la iniciativa s'han implicat tots els grups polítics.

Referent a aquests avanços, l'alcaldessa en funcions, Ali Brancal, ha destacat "els esforços de l'Ajuntament i la Generalitat per revertir la complicada situació en la que ha quedat la nostra llengua després dels successius governs del Partit Popular, que s'han encarregat de infravalorar, minoritzar i restar visibilitat al valencià, convertint tots els seus parlants en ciutadans de segona, pràcticament". Brancal ha mostrat la seva satisfacció al Consell davant el reconeixement i ha destacat que "es reconega el consens que existia en 1932 per asseure les bases ortogràfiques de forma unificada en tots els territoris de parla catalana, cosa que no succeeix avui dia per la divisió que el PP ha acabat provocant al País Valenciana, Aragó i les Illes Balears".

Brancal i García han convidat a tots els castellonencs a celebrar aquesta declaració en els actes commemoratius d'aquest dissabte que, finalment, es duran a terme a la Pèrgola per les males previsions climatològiques.