23/06/2021
Marco participa en el consell rector de la xarxa de ciutats de la ciència i la innovació que marca el pla de treball de lorganisme
Lalcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui com a membre del consell rector en el ple de lAssociació Xarxa Innpulso (Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació). Una sessió en la qual sha donat compte del pla de treball de la xarxa i shan triat les noves ciutats del consell.
"Com a membres del consell rector de la Xarxa Innpulso continuem apostant per la innovació com a palanca de canvi necessària per a la ciutat i aportant la nostra experiència tant en la gestió de fons europeus com en limpuls de la Compra Pública dInnovació", ha explicat lalcaldessa. "Castelló ha aprés molt en aquest procés de transformació basat en la tecnologia, la inclusió, laccessibilitat, el desenvolupament urbà i la sostenibilitat, que ha suposat lexecució de nombrosos projectes de caràcter innovador en els últims anys", ha detallat.
El pla de treball de la Xarxa Innpulso se sustenta en quatre objectius estratègics: polítiques socials (generar iniciatives que milloren la resposta als reptes socials); territoris intel·ligents (incrementar la implantació de projectes i mesures smart); polítiques econòmiques (impulsar iniciatives públiques i públic-privades que dinamitzen les economies locals); i governança intel·ligent (accions per a construir ciutats intel·ligents).
En aquest sentit, durant la sessió shan fixat noves actuacions de la Xarxa Innpulso, com el reforç daliances estratègiques com la signatura dun conveni de col·laboració amb la secretaria general dAgenda Urbana i Habitatge o lelaboració dun conveni de col·laboració amb la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (Seguittur), dependent del Ministeri dIndústria, Comerç i Turisme. També sha acordat licitar i posar en marxa lOficina de Gestió de Projectes Estratègic i Captació de Fons per a la Xarxa Innpulso i impulsar la Compra Pública Innovadora (CPI) com una eina per a la innovació en els territoris.
Respecte a les votacions de les ciutats membres del consell rector, en la categoria de Ciutats Grans sincorpora Barcelona i ix Barakaldo, de manera que al costat de Castelló, queden Barcelona i Valladolid. En Ciutats Mitjanes, segueixen Alcoi, Aranda de Duero i Sant Boi de Llobregat. I en Ciutats Xicotetes, entra Etxebarri i ix Villamayor, per la qual cosa queda formada per Salinas, Ejea de los Caballeros i Etxebarri.
Cal recordar que Castelló va rebre en 2019 la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que implicava lentrada a la Xarxa Innpulso, en línia amb lEstratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i dInnovació i amb el programa europeu Horitzó 2020. Un any més tard, en 2020, Castelló va entrar a formar part del consell rector de la xarxa, amb una vigència de tres anys.
Aquesta xarxa, configurada ara per 63 ajuntaments, és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. Entre els avantatges de pertànyer a aquesta, destaquen la daprofitar els projectes col·laboratius entre municipis, la priorització per a la ubicació dinstal·lacions científiques i tecnològiques o la preferència per a la celebració de congressos, seminaris i altres esdeveniments. També simpulsa la compra pública innovadora, tant amb fons propis com nacionals i internacionals, fomentant especialment la participació de les pimes radicades a les ciutats de la Xarxa Innpulso.