12/05/2017
Les regidories d'Urbanisme i Participació organitzen un passeig ciutadà per a avaluar a peu de carrer com haurien de ser els barris.
Com voldries que fóra el teu barri? Aquesta és la pregunta que pretén respondre el passeig ciutadà organitzat per les regidories d'Urbanisme, Participació Ciutadana i Igualtat de l'Ajuntament de Castelló junt a la Universitat Politècnica de València que se celebrarà dissabte que ve, 20 de maig, a partir de les 10:00 en el Districte Sud. Una jornada més de participació ciutadana, denominada Castelló(n)suma, dins del procés de redacció del nou Pla General de Castelló per a incorporar la perspectiva dels col·lectius ciutadans sobre com ha de ser l'espai públic.
La vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, Ali Brancal, explica que aquesta activitat s'emmarca dins "de l'anàlisi d'impacte de gènere que s'incorporarà al Pla General amb una vocació de donar veu a col·lectius que normalment no estan representats en els cercles de presa de decisió, com les dones. Però també persones majors, persones amb diversitat funcional, menors d'edat, etcètera".
Aquest passeig ciutadà, ha afegit la regidora, "està obert a la participació de qualsevol veí o veïna de la ciutat de Castelló, però especialment a aquelles persones que consideren que la ciutat no està pensada per a elles". L'activitat estarà dirigida per professors i estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) que estan investigant sobre perspectiva de gènere en arquitectura i urbanisme.
El punt de trobada s'ha fixat en la plaça Vilanova d'Alcolea i s'ha pres aquesta zona del Districte Sud com a barri model per a projectar els seus resultats sobre la resta de la ciutat, atès que es tracta d'un espai consolidat a nivell urbanístic i amb una important densitat de població.
Per la seua banda, el regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, ha subratllat que es tracta d'una iniciativa més "per a democratitzar el Pla General i dissenyar-lo a la mesura de la seua vertadera protagonista: la ciutadania". A més, ha recordat que en el portal web www.plageneralcastello.es (pestanya perspectiva de gènere) es pot contestar una enquesta online sobre la percepció que una persona puga tenir sobre la ciutat.
Eva Álvarez i Carlos Gómez, del departament de projectes arquitectònics de la Universitat Politècnica, lideren aquest projecte per a incorporar i avaluar la perspectiva de gènere del Pla General de Castelló. Aquesta jornada de participació ciutadana "ens permetrà aproximar-nos a l'arquitectura i l'urbanisme tenint en compte la vida diària de les persones, en els seus detalls i en els seus usos quotidians. Per açò, l"hem anomenat castelló(n)suma", tal com expliquen des de l'equip de la UPV.
Aquesta presa de dades, tant en el passeig ciutadà com a través de l'enquesta online que ja han contestat més de 200 persones, vol saber com la ciutat, els seus carrers, edificis i habitatges faciliten o dificulten la vida diària de cada persona que els usa. Iniciatives que pretenen corregir el fet que la major part de la població "no està contemplada en el disseny de la ciutat malgrat ser usuària de l'espai públic".