01/02/2017
La regidora Mary Carmen Ribera destaca l'engegada del projecte "Castelló, ciutat amigable amb la gent gran".
Salut Pública, Gent gran i Consum explicaran en 2017 amb un pressupost global d'1,2 milions. Són les tres àrees que gestiona l'edil Mary Carmen Ribera, qui avui ha presentat els comptes de les tres regidories per a 2017. Ribera ha destacat la redacció del Pla Estratègic de Salut de la ciutat de Castelló i l'engegada del programa Castelló, ciutat amigable amb la gent gran.
La Regidoria de Salut Pública, segons ha explicat Ribera, comptarà en 2017 amb un pressupost de 604.000 euros, que permetran desenvolupar el Pla Estratègic de Salut de Castelló, que inclourà l'elaboració d'un mapa de la salut o mapa de recursos comunitaris "amb l'objectiu de facilitar informació a nous residents i fomentar els hàbits saludables entre la ciutadania". La redacció d'aquest Pla s'emmarca dins de l'acord d'adhesió de l'Ajuntament de Castelló a l'estratègia de salut del Ministeri i l'elaboració d'aquest mapa permetria donar a conèixer l'existència de recursos, tant públics com a privats, relacionats amb l'activitat física, l'alimentació sostenible, la parentalitat positiva, el benestar emocional, etcètera.
A més, aquesta és l'àrea de Govern que gestiona contractes com el de desinsectació per a prevenir plagues com les de mosquits, amb un pressupost anual de 55.000 euros als quals se sumen altres 10.000 del Pla de lluita biològica; el servei de recollida d'animals abandonats, al que es destina 134.300 euros o el servei de desratització i lluita contra les paneroles. La regidora ha explicat que enguany Salut Pública assumeix altres serveis que fins ara depenien de Sostenibilitat Ambiental com el manteniment de zones d'esplai caní.
Ribera també ha assenyalat que es mantenen partides per a altres projectes com el de la platja canina, que va començar a funcionar a l'octubre de 2016 fins al 31 de març de 2017 com a prova pilot en la platja del Pinar.
Quant a Gent gran, el pressupost experimenta un lleuger creixement fins als 561.000 euros, "la qual cosa suposa trencar amb una tendència a la baixa en l'última dècada ha reduït a la meitat la partida d'aquesta àrea". La regidora ha explicat que la principal acció serà l'engegada del programa Castelló, ciutat amigable amb la gent gran, que conté 38 accions en vuit àmbits diferents: espais a l'aire lliure i edificis; transport; habitatge; participació social; respecte i inclusió social; treball i participació ciutadana; comunicació i informació i serveis socials i salud.
Les 38 mesures incloses s'han seleccionat a partir de les propostes presentades pels majors participants en la primera fase del projecte, entre les quals es troben peticions com la concessió d'ajudes per a l'adaptació dels habitatges; la recuperació de línies d'autobús que connecten amb hospitals i centres de salut; millorar l'accessibilitat en les vies urbanes; augmentar el nombre de semàfors amb comptador vial o fomentar les campanyes informatives per a prevenir els enganys o abusos a la gent gran en matèria d'habitatge.
Gent Gran també engegarà nous projectes en 2017 com un servei d'assessorament psicològic o noves activitats per a promoure un envelliment actiu i saludable, amb tallers d'entrenament cognitiu o augmentant les places en tallers de pilates, informàtica o Internet. El document de la fase de diagnòstic s'ha remès al *Imserso per a la seua anàlisi.
Quant a l'àrea de Consum, la regidora ha apuntat que es mantindran les campanyes i línies iniciades en 2017 encara que "potenciant algunes com la de promoció dels productes pesquers del Grau, que enguany ascendirà a 15.000 euros".