11/04/2019

prision de castello.jpg

"Dignificar la memòria dels represaliats i les seues famílies és un objectiu que va més enllà de les ideologies", afirma Amparo Marco.

El Centre per a Majors Columbretes acollirà una exposició fotogràfica sobre la història de la presó de Castelló entre el 12 i el 14 d'abril. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament, pretén aprofundir en els orígens del centre penitenciari i honorar la memòria dels represaliats durant la postguerra. Per a això, la galeria titulada "Presó de Castelló" compta amb desenes d'imatges que daten de 1941 i reflecteixen la vida dels presos en els inicis del franquisme.

A través de les fotografies, els assistents a l'exposició a la plaça Columbretes retrocediran en el temps per conèixer tots els detalls sobre l'evolució de la presó de Castelló. Des de la construcció del Model Provincial ubicat al secà de Tosquella entre 1887 i 1898 fins a l'edificació de l'actual centre penitenciari de la carretera de l'Alcora en 1983. Les imatges d'aquesta galeria també descobreixen com era la vida dels presos, amb diverses fotografies centrades en la seua rutina. Hi ha instantànies, per exemple, en les quals es mostra als reclusos assistint a classes de matemàtiques, practicant esport o assajant amb la banda de música. En altres es retraten els actes i espectacles organitzats per la presó, als quals acudien personalitats castellonenques de tots els àmbits.

Aquesta mostra, així mateix, aprofundeix en la repressió viscuda durant la postguerra espanyola. Els panells d'informació que acompanyen les fotografies recorden l'existència de camps de concentració on s'amuntegaven els detinguts. D'acord amb la informació que ofereix l'exposició, Castelló i altres punts de la província van comptar amb diversos d'aquests dipòsits de presoners. Així, aquesta exposició constitueix una classe d'Història sobre la vida a la presó castellonenca i la cruesa de la postguerra.

Com a complement a les fotografies, al Centre per a Majors Columbretes es projectaran quatre curtmetratges. A les 20 h del dissabte 13 d'abril, l'exposició emetrà "Un diumenge d'estiu", "El cultiu d'arròs a Castelló", tots dos obra de Genaro Compañ. La cartellera es completa amb "Castelló de Fadrell" i "La setena (la Tinença de Benifassà)", dos curtmetratges de F. Fabregat.

Amparo Marco, l'alcaldessa de Castelló, reivindica aquest tipus d'iniciatives com una oportunitat per saldar "el deute pendent que la democràcia té amb qui va patir la barbàrie del franquisme". En aquesta línia, la meta d'aquesta galeria és "dignificar la memòria dels represaliats i les seues famílies, un objectiu permanent de les institucions públiques que va més enllà de les ideologies. És una qüestió de drets humans ", d'acord amb l'alcaldessa.