01/12/2020
L'Ajuntament avança en el document estratègic de ciutat i fixa per a gener les validacions de les conclusions obtingudes
Àudio d'Amparo Marco
La primera fase de diagnòstic per a definir l'Agenda Urbana de Castelló ha finalitzat hui amb la reunió del grup de treball 5, Innovació Digital i Instruments d'Intervenció i Governança, del qual forma part l'alcaldessa, Amparo Marco, entre altres regidors de l'equip de govern i tècnics municipals. Amb aquesta sessió online es tanca el calendari de primeres reunions dels cinc grups de treball, que des de mitjan novembre han celebrat trobades per a començar a definir el document estratègic.
En la reunió de hui s'ha debatut sobre quins són les principals febleses, fortaleses, oportunitats i amenaces de la ciutat per a afrontar amb èxit els reptes urbans lligats al foment de la innovació digital i a la millora dels instruments d'intervenció i governança. Una anàlisi que s'ha fet de manera similar en la resta de grups de treball: Model de Ciutat i Ordenació del Territori, Canvi climàtic, Resiliència i Sostenibilitat, Cohesió Social, Igualtat i Habitatge, i Economia Urbana Sostenible.
"Estem avançant en el disseny de l'Agenda Urbana amb la participació activa de l'equip de govern i dels tècnics municipals en la definició d'un document estratègic per a definir el model de ciutat amb criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica", ha explicat l'alcaldessa. "Un treball orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el qual el Consell Social de la ciutat també participarà activament en posteriors fases", ha detallat Marco.
Finalitzada aquesta primera fase del diagnòstic, el projecte d'Agenda Urbana continuarà avançant en l'anàlisi documental i la caracterització del municipi a través de l'ús de tècniques d'intel·ligència territorial que permetran posar en valor les dades descriptives facilitades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquesta anàlisi permetrà realitzar una comparativa amb municipis de similars característiques a Castelló sobre la base dels principals indicadors de desenvolupament urbà sostenible, servint així mateix de base per a la configuració d'un sistema que ajude el consistori a predir el possible impacte que les variacions en uns certs indicadors de ciutat poden tindre en altres indicadors a nivell urbà.
Les pròximes sessions amb els grups de treball estan planificades per a la primera quinzena de gener i serviran com a fòrum de contrast i validació de les conclusions obtingudes durant aquesta fase de diagnòstic, i que serviran de punt de partida per a definir l'estratègia de ciutat que permeta aconseguir un Castelló més verd, innovador, intel·ligent, resilient, social i inclusiu.
D'altra banda, s'ha avançat en l'elaboració de la pàgina web de l'Agenda Urbana de Castelló i en la configuració d'un visor d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que permetrà veure de manera clara i intuïtiva la correlació de les diferents accions de l'agenda amb cadascun dels ODS. Aquest visor permetrà, a més, visualitzar sobre el mapa de la ciutat i geolocalitzades, totes les accions que formen part de les línies d'actuació i els Objectius Específics de l'Agenda Urbana de Castelló alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.