25/10/2024
Una delegació de representants del Consell Municipal de Participació Ciutadana de Castelló, encapçalats pel regidor de l'àrea Paco Cabañero, han viatjat fins a Granada per a participar en les Jornades d'intercanvi de metodologies i polítiques que impulsen la participació veïnal.
Aquesta trobada ha permés a Castelló exportar la seua llarga experiència en la matèria, ja que compta amb un moviment veïnal molt actiu des de fa anys, aconseguint despertar gran interés entre les associacions i federacions veïnals granadines, que han descobert, gràcies a Castelló òrgans de participació nous.
A la seua arribada, la delegació castellonenca va ser rebuda a l'Ajuntament de Granada per part del Tinent Alcalde Vito Rafael Epíscopo per a a continuació mantindre una reunió de treball a la qual es van sumar el regidor de Participació Ciutadana Francisco Almohalla, la regidora de Festes Majors i Protocol Carolina Amate, i tècnics municipals.
“És tota una oportunitat per a intercanviar idees i crear sinergies entre ciutats que, com la nostra, concedeixen gran protagonisme a la participació veïnal. Estem encantats que una gran ciutat com Granada es fixe en el nostre model gràcies al treball que realitzem i que ens ha permés recuperar el quòrum en els fòrums de participació, fomentant una participació real basada en l'escolta activa i la resposta àgil”, explica Cabañero.
Durant la jornada, Cabañero ha insistit en la importància de “implicar la ciutadania en la gestió municipal, aquesta era sens dubte una prioritat per al govern de l'alcaldessa Begoña Carrasco, que va crear la regidoria de Barris, íntimament lligada a la Participació Ciutadana i la que tinc l'immens honor de dirigir, sent l'interlocutor directe entre el veí i l'Ajuntament per a afavorir la comunicació i tractar d'atendre de manera ràpida les seues necessitats”.
En la trobada s'han abordat assumptes comuns com l'organització de l'Àrea de Participació Ciutadana, la seua ramificació per districtes a través de les Juntes de Districte, que integren les associacions de veïns i una representació d'entitats sectorials. “En el cas de Castelló, a més de les Juntes, tenim els Consells de Districte i els Consells Sectorials, amb els quals aconseguim canalitzar millor les peticions, suggeriments i propostes de millora de la ciutat”, recorda Cabañero.
Cabañero també ha explicat el procés de Pressupostos Participatius, una eina per a implicar els veïns en la presa de decisions de projectes de ciutat i que plantegen les propostes de millora que volen per als seus barris. “Aquestes propostes són portades a les Consells de Districte perquè siguen els seus membres els qui trien les més prioritàries, les més votades per a abordar en primera instància”, recorda. Per part seua, Granada disposa també d'una plataforma on els veïns aporten iniciatives populars.
“Tots dos Ajuntaments coincidim en la importància de la ‘finestreta única’, per a poder centralitzar, coordinar, tramitar i gestionar permisos de manera àgil, alguna cosa que és de gran ajuda per a les associacions”, insisteix Cabañero.
“L'experiència ha sigut enriquidora per a tots. Des del govern municipal continuarem apostant perquè els castellonencs tinguen el protagonisme que es mereixen en la presa de decisions dels projectes de ciutat, per a fer de Castelló una ciutat de tots i per a tots”, conclou.