24/11/2019
L'alcaldessa destaca la importància de la cimera bilateral per a debatre temes d'interés estratègic per a tots dos països
Castelló es convertirà a partir de demà en el centre de les relacions entre Espanya i Japó amb la celebració del XXI Fòrum Espanya-Japó, la principal trobada de diàleg bilateral entre els dos països que arriba per primera vegada a la Comunitat Valenciana de la mà de la capital de la Plana. Del 25 al 27 de novembre, la ciutat reunirà a més de dues-centes autoritats i experts de tots dos països, des d'alts càrrecs polítics a representants d'empreses i institucions i experts d'àmbits varis com la tecnologia i la geopolítica.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, destaca la rellevància d'aquest fòrum "com a palanca de promoció econòmica, impuls del comerç exterior, fomentant les relacions estratègiques entre empreses de tots dos països, i com a generador d'oportunitats de negoci". "Volem convertir Castelló en el pont que enllaç els dos països, per la qual cosa aquesta cimera amb la tercera potència mundial és decisiva", assegura la primera edila.
La trobada bilateral arrancarà demà dilluns amb la recepció de benvinguda i el dimarts es desenvoluparà a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló amb sessions de diàleg durant tota la jornada, per a donar pas, el dimecres, a diverses visites tècniques que desplaçaran als participants fins a València.
El Fòrum Espanya-Japó té com a lema Societat 5.0, una societat tecnològica centrada en l'humà. S'estructurarà en tres eixos: Mirades globals, Impulsant els ecosistemes d'innovació i Tecnologia i Societat 5.0. En la pàgina web www.foroespanajapon.com es pot consultar tota la programació i seguir la retransmissió en directe de les ponències, en espanyol i en japonés.
Es debatran temes d'interés estratègic per als dos països, com la influència de la tecnologia en els equilibris de poder global; la importància de l'ètica en el desenvolupament de la intel·ligència artificial; els ecosistemes d'emprenedoria i innovació com a palanques d'un nou model productiu; l'impacte econòmic i social de la creació de pols d'innovació per a l'atracció d'emprenedoria i talent; i els efectes de la digitalització sobre poblacions cada vegada més longeves.
El president de la Fundació Consell España el Japó i exministre d'Afers exteriors, Josep Piqué, serà l'encarregat de presidir el capítol espanyol del fòrum, mentre que el japonés estarà presidit per Yoshio Sato, president de la patronal del comité europeu de la Federació Empresarial japonesa.
Com a ponents, a més d'Amparo Marco com a alcaldessa de Castelló, hi haurà altres 14 experts en les temàtiques a abordar, de tots dos països. Entre ells, el professor de la Universitat de Tòquio, Motoshige Ito; el sotsgovernador de Kyoto, Akimasa Yamashita; les periodistes Ana Fuentes i Esther Molina; el professor de la Universitat de Zaragoza Manuel González Bedia; el cap executiu de l'Oficina d'Assumptes Generals i Planificació de l'Ajuntament de Fukuoka, Masanari Suzuki; i en representació de diverses empreses, Núria Oliver, David Pereira, María Benjumea, Hirotaka Sakakibara, Lorenzo di Pietro, Tatsuya Kato, Naomi Kurahara i Javier Megias.
El XXI Fòrum Espanya-Japó està organitzat per la Fundació Consell España el Japó, amb la col·laboració del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, l'Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana.