18/01/2019

gaiata fitur.jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca la posada en marxa del primer Curs d'Artista Gaiatero per a professionalitzar el sector.

La llum de la gaiata tornarà a lluir en Fitur. Castelló portarà, per segon consecutiu, una gaiata a la Fira Internacional de Turisme Fitur, però en aquesta ocasió serà una rèplica a escala de la Gaiata de la Ciutat. Es tracta d'un monument de quatre metres d'altura, 800 quilos de pes amb 400 metres de leds que replica la Gaiata 18 Crèmor, guanyadora de la Magdalena 2018, i que han elaborat els alumnes i alumnes del primer Curs d'Artista Gaiater impulsat per l'Agència de Desenvolupament Local Castelló Crega. El pressupost invertit en materials ronda els 10.000 euros.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha visitat a l'alumnat i al professorat del curs d'Artista Gaiater per a veure in situ el resultat final, una visita que també ha comptat amb la presència de la regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, Patricia Puerta, i del regidor de Festes, Omar Braina. La primera edil ha subratllat "la transversalitat del curs com a principal aspecte a l'hora de generar oportunitats d'ocupació" i el seu potencial "per a contribuir a professionalitzar el sector". Així, Marco ha destacat la formació professional que està rebent l'alumnat en diferents especialitats com la fusteria metàl·lica i forja artística; electricitat i automatismes i fusteria de fusta i talla artesanal.

Marco també ha destacat que després de la presència del monument infantil en l'edició de Fitur de l'any passat, "ara és el torn de la rèplica de la gaiata de la ciutat com a símbol essencial de les festes de la Magdalena". L'alcaldessa de Castelló ha assegurat que Fitur és "un aparador ideal per a projectar Castelló com a destinació turística i, en concret, per a promocionar les nostres festes fundacionals, que estan declarades d'Interés Turístic Internacional".

L'alcaldessa i regidors han traslladat personalment la seua enhorabona a l'alumnat (9 homes i 3 dones) i als monitors pel treball realitzat. Aquest curs pilot d'Artista Gaiater, inclòs en la línia 4 de formació del Pla Estratègic d'Ocupació de Castelló, naix amb la intenció de professionalitzar aquest àmbit. Quan finalitze el curs, el mes vinent d'abril, s'enviarà la informació a Labora -antic Servef- perquè trasllade l'experiència al Ministeri perquè estudien la seua viabilitat com a certificat oficial de la professió.

El curs, que va començar amb 23 estudiants dels quals huit han aconseguit la inserció laboral i tres van deixar el curs per diversos motius, inclou formació en tres mòduls. L'especialitat de fusteria metàl·lica i forja artística mostra a l'alumnat com elaborar i conformar peces de la gaiata mitjançant tècniques de cort i tècniques de procediment en fred, així com realitzar el muntatge, repassat i protecció d'obres. El taller de fusta se centra en planificar el procés d'elaboració dels elements decoratius i realitzar textures i acabats en el monument gaiater. Finalment, el mòdul d'electricitat es dedica a muntar instal·lacions d'automatismes elèctrics, programació i la inclusió en el monument gaiater de les innovacions tecnològiques que hi ha en el mercat.