13/07/2018
L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca l'aposta per elevar la qualitat de l'espai públic amb més dotacions, una distribució més equilibrada i potenciar la infraestructura verda urbana.
La Junta de Govern Local ha donat llum verda avui a la proposta per a elevar al ple del mes de juliol, que se celebrarà el dijous 26, l'aprovació de la versió inicial del Pla d'Ordenació Detallada (POP) i la seua exposició al públic a partir de setembre durant 45 dies hàbils. Aquest document de planificació urbanística a escala barri, que desenvolupa el Pla General Estructural i al costat del que completarà el nou Pla General de Castelló, regula l'edificació, la urbanització, les activitats i els usos detallats en el municipi i ordena de manera detallada el sòl urbà i part de l'urbanitzable.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha situat com a principal objectiu d'aquesta ordenació detallada "millorar la qualitat de l'espai urbà i les seues possibilitats de ser utilitzat per la ciutadania com un vertader espai de relació veïnal, amb una ampliació de la xarxa de dotacions, un major equilibri en la seua distribució i el desenvolupament de la infraestructura verda urbana".
En aquest sentit, la primera edil ha apuntat que la infraestructura verda urbana, igual que en el Pla General Estructural, també és un element central en l'ordenació urbanística. "Una infraestructura verda urbana al fet que proporciona una major densitat a la malla de recorreguts per a aportar una adequada connectivitat a zones verdes, equipaments i punts d'interès de la ciutat", segons ha explicat.
Marco ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyada pel regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, i a la qual també han assistit la vicealcaldessa, Ali Brancal; la portaveu del Govern, Verònica Ruiz, els regidors Antonio Lorenzo, Patricia Puerta, Ignasi Garcia, José Luis López i Mary Carmen Ribera així com part de l'equip que ha treballat en la redacció d'aquest pla, encapçalats per Fernando Calduch i Consuelo Leal.
L'alcaldessa ha agraït, en nom del Govern municipal, l'enorme esforç i la capacitat de treball de tot l'equip d'Urbanisme, un reconeixement al que s'ha sumat el regidor Rafa Simó, qui ha afirmat que és "un plaer, un honor i una responsabilitat posar cara a un treball col·lectiu".
El Pla d'Ordenació Detallada confirma la consolidació d'un model de ciutat compacta, que aposta per espais públics de qualitat i que, entre les principals diferències amb planejaments anteriors, incorpora la protecció del paisatge com un element d'ordenació urbanística més. L'alcaldessa de Castelló ha defensat que "no es necessiten grans desenvolupaments sinó resoldre les zones amb dèficits de dotacions i/o espais públics o amb urbanització incompleta o inadequada per a respondre a les necessitats de la població que els habita".
Per la seua banda, el regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, ha explicat que a més de la versió inicial també s'ha aprovat el pla de participació pública que inclourà sessions explicatives obertes al públic i la consulta en línia i presencial. L'edil ha subratllat que l'exposició pública "suposa una oportunitat perquè la ciutadania puga enriquir aquesta proposta inicial" i ha destacat processos previs de participació ciutadana com el de Castelló Ciutat Viva, que va acostar el Pla General als barris, com a claus per a la redacció d'aquest document de planificació urbanística. Simultàniament també se sotmetrà a consulta d'administracions i entitats, empreses subministradores de serveis bàsics i uns altres com a universitats, associacions mediambientals, col·legis i associacions professionals.
Simó ha reiterat que aquest planejament persegueix "una millora en la qualitat de l'espai públic, fent-ho més amable i accessible, millorant la relació entre l'espai públic i el privat, una millor integració del mitjà natural amb el sòl ordenat que permeta una transició en continuïtat, una interrelació dels usos previstos en els diferents barris, tot açò amb la finalitat d'aconseguir una ciutat més amable, més personalitzada i inclusiva".
El regidor ha aprofitat per a recordar que el treball realitzat per l'àrea d'Urbanisme ja ha merescut el reconeixement de la Conselleria d'Habitatge i Vertebració del Territori per la introducció de la perspectiva de gènere en el Pla General, del que es valora, entre altres coses, la innovació metodològica d'integrar la perspectiva de gènere des de l'inici dels treballs de la planificació urbanística i en el disseny de la ciutat.