27/08/2017
El Pla Integral de Reformes ha actuat durant els últims dos cursos en obres menors en els col·legis, especialment en els de més antiguitat de la ciutat.
Més de 2.000 incidències resoltes en els 40 col·legis públics amb què compta Castelló és el balanç d"actuacions empreses des del programa de manteniment d"escoles, inclós en el Pla Integral de Reformes impulsat per la regidoria d'Educació al començament del mandat. En aquests dos anys, que pràcticament han coincidit amb els últims dos cursos escolars, l'Ajuntament ha invertit un total de 872.188 euros per tal d"escometre les obres de reparació i manteniment necessàries per garantir el perfecte funcionament i aprofitament de les instal·lacions públiques de la ciutat.
El regidor d'Educació, Enric Porcar, destaca que molts col·legis, especialment els edificis més antics, "presentaven un evident estat d'abandó, el que es traduïa en grans deficiències i, en alguns casos, seriosos problemes de manteniment que dificultaven el perfecte desenvolupament del treball diari i, a més, donaven una imatge d"escoles tercermundistes". "El nostre objectiu de dignificar l'educació pública passa, en primer lloc, per fer tot el possible perquè els centres escolars estiguen en òptimes condicions", assenyala Porcar, qui considera que el pla està complint els seus objectius.
El Pla Integral de Reformes es va posar en marxa al juny de 2015, al poc d"arribar el nou equip de govern a l"Ajuntament. Va ser un projecte conjunt de les regidories d'Educació i d'Ordenació del Territori, que el curs 2015-2016 van destinar 447.739 euros per a més de 1.000 actuacions i l"últim, una quantitat lleugerament inferior, 424.449 euros, amb 932 treballs. Tots aquests treballs han estat coordinats amb la Conselleria d"Educació per tal de planificar les actuacions a realitzar.
Els treballs més habituals que s'han fet des de juny de 2015 han consistit en el pintat de façanes i parets, tant en els patis i zones exteriors com en les aules; la remodelació de lavabos i, especialment, la reparació d'aixetes i fontaneria; a més de l'adequació de les instal·lacions elèctriques i de calefacció d'acord amb la normativa actualment vigent. Altres treballs menors, com reparacions de finestres, persianes i portes, també han absorbit bona part del pressupost destinat per l'equip de govern al manteniment de col·legis. Un pressupost que l"any 2017 s"ha incrementat un 15 per cent i que permetrà que aquest final d"any encara es puguen realitzar algunes reformes importants en les escoles.
Dos dels centres als quals més fons del Pla Integral de Reformes s'han dedicat en aquests dos últims anys han estat el Lluís Revest, que només en l'exercici 2016-2017 va rebre 61.569 euros, i el Censal, on va ser necessari realitzar un total de 103 actuacions. Els col·legis Antonio Armelles i Carles Selma són altres que han necessitat moltes actuacions. Es tracta de casos clars de l'estat de deteriorament que presentaven les escoles de Castelló, "una situació que estem tractant de solucionar". "Estem satisfets amb el ritme de reformes que portem", destaca el regidor d"Educació, Enric Porcar.