18/07/2021

20210718_PlaLocalResidus.jpg

El document busca la millorar el servei i potenciar l’economia circular amb les propostes de la ciutadania

Àudio d'Ignasi Garcia

El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha participat en la reunió del Consell Agrari, presidit pel regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro. La sessió ha servit a l’Ajuntament per a informar els i les assistents sobre el Pla Local de Residus i implicar la ciutadania en l’elaboració d’aquest amb unes dinàmiques participatives que permetran incorporar els suggeriments de les veïnes i els veïns de Castelló al document.

Com ha explicat Garcia, “volem comptar amb la col·laboració de castellonencs i castellonenques en aquest repte i volem que tota la ciutadania siga conscient que només ho aconseguirem si totes i tots, amb les nostres accions individuals diàries, hi posem de la nostra part”. “El rol de les activitats agrícoles és de màxima importància pel que fa a la gestió de residus i al reaprofitament d’aquests, tal com han demostrat les pràctiques tradicionals que porten a terme llauradores i llauradors de Castelló”, ha assegurat el regidor, qui ha encoratjat les i els professionals de l’agricultura a “ajudar-nos a arribar més lluny, protegir el territori i garantir que els camps continuen sent productius i contribuint a l’equilibri del nostre ecosistema”.

Així doncs, la sessió celebrada aquesta setmana al Consell Agrari s’ha centrat en quatre eixos temàtics, els primer quals ha sigut el consum responsable i la reutilització dels materials. Seguidament, les persones assistents han intercanviat opinions sobre com es pot millorar el servei de la gestió dels residus. A continuació, a la reunió s’ha abordat la transparència i la sostenibilitat econòmica, mentre que el darrer punt ha sigut l’educació ambiental. A més a més, els participants ha pogut incloure altres qüestions a tractar.

Les i els assistents al Consell Agrari han pogut conèixer el diagnòstic que l’empresa Imedes ha elaborat com a punt de partida del Pla Local de Residus, en el qual s’observa que les fraccions d’envasos lleugers i de vidre tenen una dotació de contenidors per damunt de la mitjana autonòmica, mentre la fracció de paper i cartró deuria intensificar dita dotació. Cal recordar que Castelló disposa de 1.112 dipòsits corresponents a residus orgànics, la recollida de la qual es va iniciar el setembre de 2020. El pla inclou una guia de suport a la ciutadania per acompanyar l'educació ambiental, així com aportar dades respecte al servei de Gestió de Residus.

L’Ajuntament de Castelló també ha generat oportunitats laborals amb la redacció del Pla Local de Residus, ja que s’ha assegurat la contractació d’una persona titulada en enginyeria, una persona tècnica d'enginyeria industrial amb especialitat en gestió de residus, un o una professional de la biologia, un o una professional de les ciències econòmiques i l’administració i direcció d'empreses i un advocat o advocada.