21/10/2024
El regidor d'Economia i Hisenda, Juan Carlos *Redondo, ha comparegut hui juntament amb el primer tinent d'alcalde i regidor d'Infraestructures i Serveis Públics, Sergio Toledo, i el portaveu adjunt de l'equip de govern, Antonio Ortolá, per a informar de les noves ordenances fiscals per a l'any vinent 2025.
Juan Carlos Redondo s'ha centrat, en primer lloc, en l'aplicació de la taxa d'escombraries “després del ‘*tasazo’ que arriba impost des del govern de Pedro Sánchez”
L'edil ha recordat que “a l'Ajuntament Castelló el cost de la recollida i tractament de residus és de 22 milions i la recaptació per la taxa d'escombraries, ronda els 10,9 milions, amb el que el percentatge de cobertura rondava el 49,5%. I, l'any que ve, per imperatiu legal i en contra de la voluntat d'aquesta corporació, que és la de baixar impostos, ens veiem en l'obligació d'aplicar aquest ‘tasazo’ en 2025”.
Per a compensar la pujada del rebut de les escombraries “la nova ordenança de recollida, tractament i eliminació de residus sòlids de 2025 contempla el major nombre de bonificacions i reduccions que ens permet la normativa amb la finalitat d'esmorteir, en la major mesura possible, aquest ‘*tasazo’, que és l'objectiu de l'equip de govern de Begoña Carrasco”, ha dit Redó
Més reduccions i bonificacions per visites a Ecoparcs
Així, el regidor ha anunciat la reducció de la taxa per a famílies nombroses, “que passa d'un 15% que s'aplica en l'actualitat, a un 60%”.
A més, com a principal novetat, incorporem “una reducció de la taxa a favor dels contribuents que depositen en l'Ecoparc fix o en els Ecoparcs mòbils qualsevol tipus de residus. Aquesta reducció s'aplicarà d'ofici i dependrà del nombre de visites
“De 3 a 6 visites anuals, en dies diferents, hi haurà una reducció del 30% de la tarifa corresponent i a partir de 7 visites una reducció del 50% de la tarifa. D'aquesta manera volem animar als veïns de Castelló a utilitzar més els Ecoparcs de la ciutat i aconseguir estalviar amb això en els seus rebuts”.
També ha referit a “la bonificació del 3% per als qui tinguen domiciliada la taxa. A més d'una reducció del 50% a establiments i locals destinats a restaurants, cafeteries i bars situats en centres oficials (col·legis, instituts...etc) amb accés restringit”.
A més es manté una reducció “del 90% per a les famílies amb ingressos per davall de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). I a famílies monoparentals i que tinguen a algun dels seus membres en situació de dependència, que no superen el 1,25 de l'IPREM”.
Redó també ha explicat que “excepte per als contribuents que ja estiguen acollits al sistema de pagament fraccionat, el cobrament de les quotes s'efectuarà en dos períodes, el primer de l'1 de setembre al 30 d'octubre, i el segon de l'1 de novembre al 31 de desembre, en dues fraccions”.
Rebaixa de l'IBI del 6% en dos anys
Respecte al principal rebut que afecta els castellonencs, l'Impost de Béns immobles (IBI), Juan Carlos Redondo també ha ressaltat que “per a l'any 2025 tornem a baixar el tipus un 2%, amb el que acumulem en dos anys una rebaixa del 6%, seguint amb el nostre compromís de baixar un 10% l'IBI en aquesta legislatura”.
“Dels 148.270 rebuts per IBI que es troben censats la rebaixa beneficiarà a quasi el 98%. Crec que estem parlant d'un percentatge molt important de castellonencs que es veuran beneficiats. Aquesta rebaixa suposarà al voltant de 800.000 euros, que es quedaran en les butxaques dels castellonencs, per tant l'estalvi en aquest impost acumulant els anys 2024 i 2025 està al voltant de 1,8 milions d'euros”.
Quant a altres impostos i taxes municipals, el regidor d'Hisenda ha volgut posar l'accent en primer lloc en què “prorroguem un any més, fins a final de 2025, la suspensió de la taxa per a terrasses que beneficia a al voltant de 750 establiments hostalers, la qual cosa estalvie als contribuents de 350.000 euros aproximadament. Rebaixa fiscal a la qual cal afegir una segona línia d'ajudes que acabem d'aprovar de més de 1,9 milions d'euros per als negocis afectades per obres i a la qual també poden optar els establiments d'hostaleria”.
Una altra de les baixades té a veure amb l'impost de plusvàlua. “Si en 2024 va passar 25% al 50%, l'any 2025 la bonificació s'amplia fins al 75%, la qual cosa suposarà un estalvi de l'entorn dels 509.000 euros”.
Finalment, els veïns de Castelló també veuran rebaixat el seu rebut de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica “en un 3%, amb el que al voltant de 119.000 rebuts es veuran beneficiats amb un estalvi de quasi 350.000 euros en total per aquest Impost”.
En total, la rebaixa d'impostos estimada “serà de prop de 2,5 milions d'euros per a 2025, arribant a superar els 7 milions d'euros d'estalvi per als castellonencs des de l'inici del mandat”.
Impacte del “tasazo”
Per part seua, Sergio Toledo, ha volgut analitzar “l'impacte de la nova taxa d'escombraries que tindran els veïns de Castelló gràcies a Pedro Sánchez. I això és una realitat, no és opinable. Tan fàcil com llegir la directiva europea que es va aprovar en la que parlava que el sentit de la directiva era que el que genera residus siga el que pague”.
Toledo ha posat l'accent que “Pedro Sánchez decidí aprovar una llei sense el suport ni de Vox ni del Partit Popular, la qual cosa és important deixar-lo clar. No van comptar amb el vot a favor de cap dels dos partits i en eixa llei el que fa és, en lloc d'intentar fomentar el reciclatge, és penalitzar a tots. Després ja tu demostres si recicles o no, però d'entrada pagues. I això és en el que no estem d'acord a l'Ajuntament de Castelló. No estem d'acord amb l'aplicació d'aquesta taxa”.
Política de baixada d'impostos
El regidor de Serveis Públics ha insistit que “la de Sánchez no és la nostra manera d'entendre la gestió i el tractament dels residus. La política fiscal de Partit Popular i de Vox en aquest cas coincideix també amb la que ens vam comprometre en eleccions els dos partits que formem el govern, que és la de baixar els impostos. I això hem estat fent i això continuarem fent. I l'únic impost que no es podrà baixar, sinó que pujarà, serà un que ens imposa el govern central d'Espanya, el govern de Sánchez. I això és una realitat”.
Per part seua, Antonio Ortolá ha afirmat que “aquest govern té clar que els diners ha d'estar on correspon: en la butxaca dels castellonencs, no en les arques municipals. En un context nacional on el govern de Sánchez no deixa d'asfixiar als nostres ciutadans amb més i més impostos, nosaltres vam demostrar que hi ha una alternativa. Mentre ells imposen una pressió fiscal que ofega als ciutadans, ací a Castelló continuem alleujant eixa càrrega, perquè creiem fermament que una altra política fiscal és possible”.