08/01/2016

reunion representante ONU(1).jpg

Amparo Marco explica que l'ajuntament ha aportat 9.500 euros per a millorar la qualitat de vida de la població desplaçada a Síria.

La directora executiva del comitè espanyol de la UNRWA (Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins), Raquel Martín, ha enviat un escrit d'agraïment a l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, per el "inestimable suport de l'ajuntament al Pla de Resposta a l'Emergència a Síria" que duu a terme aquesta agència.

El passat mes de setembre, Marco, acompanyada del tinent d'alcaldia de Benestar Social, José Luis López, es va reunir amb Raquel Martín i es va comprometre a col•laborar per a pal•liar la dramàtica i precària situació en la qual es troben els més de 5 milions de refugiats palestins que es troben situats en desenes de camps distribuïts per Gaza, Síria, Líban i Jordània. Una situació que s'ha agreujat amb els 8 milions de refugiats sirians que estan desplaçats en el seu propi país pel conflicte bèl•lic que pateixen des de fa cinc anys i que, en molts casos, estan sent atesos en els camps de refugiats previstos inicialment per a la comunitat palestina.

Fruit d'aqueixa trobada, l'Ajuntament de Castelló va realitzar una aportació de 9.500 euros a la UNRWA per a millorar les condicions higiènic-sanitàries de la població desplaçada a Síria. De fet, aquesta aportació ha permès l'adquisició i distribució de més de 250 kits familiars i infantils que inclouen bolquers, mantes, capells, gel, xampú, raspall i pasta de dents, etcètera.

L'alcaldessa de Castelló ha mostrat la seua satisfacció per poder ajudar a un col•lectiu que tant aquesta patint i ha manifestat tot el suport de l'equip de govern a la labor que realitza la UNRWA. Marco també ha anunciat que la intenció del Govern Local és signar un conveni marc de col•laboració per un període de quatre anys amb aquesta entitat que permeta desenvolupar campanyes i projectes concrets cada any.

Castelló Ciutat Refugi

La primera edil ha volgut recordar totes les actuacions que s'han desenvolupat en els últims mesos des que Castelló entrara a formar part de la Xarxa de Ciutats Refugi: disseny de l'estructura d'un Pla d'Acolliment; engegada d'un telèfon i un correu per a arreplegar les ofertes solidàries de la ciutadania; sistematització de les ofertes solidàries en una base de dades informàtica; reunions de coordinació amb 23 entitats socials, ongs i associacions de veïns de la ciutat a més de diversos departaments municipals; constitució d'una Comissió Tècnica de Coordinació sobre Refugi a instàncies del Regidor de Benestar Social, Dependència i Joventut, i de la qual forma part al costat de Creu Roja, Càrites Diocesana i Interparroquial, ACCEM, CEAR, ACNUR, Negociat Municipal d'Emergència i AMICS; coordinació amb el Col•legi de Metges, perquè emeteren els informes mèdics previs i preceptius per a tramitar la targeta sanitària, que ja estan emetent de forma gratuïta; i coordinació amb la Regidoria d'Educació, a través de l'Oficina Municipal d'Escolarització, que s'ocupa de l'escolarització sobrevinguda, entre moltes altres mesures.

Amparo Marco ha explicat que "lamentablement hi ha milions de persones fugint de la gravíssima crisi humanitària que, per motius polítics, econòmics, bèl•lics i de privació dels drets humans, s'està vivint en diferents països. Tot esforç que fem, per xicotet que siga, és absolutament necessari i imprescindible per a reconduir aquesta situació i per açò l'Ajuntament de Castelló ha engegat el pla municipal d'acolliment "Castelló ciutat refugi", s'ha adherit a la xarxa de "Pobles i Ciutats acollidores" coordinada per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i signarà aquest conveni per a col•laborar amb l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins". "Castelló és una ciutat solidària i ho anem a demostrar una vegada més" ha conclòs la primera edil.