15/02/2024
15 de febrer de 2024.- El portaveu de l'equip de govern, Vicent Sales, ha informat hui en roda de premsa dels assumptes aprovats per la Junta de Govern Local.
Sales ha destacat que entre els expedients que han tingut la llum verda de la Junta “està l'aprovació del “Pla d'emergència davant situacions de sequera del sistema de proveïment urbà del municipi de Castelló de la Plana (PEM)”.
Després del període d'exposició pública i entre les entre les incorporacions al Pla, que haurà de ser ratificat pel ple municipal, s'ha acordat així mateix “tindre en compte que les campanyes de sensibilització per a l'estalvi de consum d'energia hauran de ser realitzades tant a la ciutadania en general, com a l'àmbit educatiu i sobretot a l'empresarial”.
“D'aquesta manera, no es focalitza la responsabilitat en la ciutadania i a l'àmbit domèstic pel que fa a l'ús racional d'aigua, més encara en cas d'emergència, sinó que es posa l'accent que totes les empreses, indústria, entitats o institucions públiques han de fer un ús racional d'aquest bé tan preuat”, ha ressaltat Sales.
L'edil ha informat també que entre les últimes mesures de millora que s'incorpora a aquest pla està la de “estimar l'al·legació presentada per la FACSA, i en conseqüència seleccionar com a indicador per al PEM l'índex general d'escassetat de la UTE 2 Millars-Plana de Castelló, establit per la CHJ, a l'ésser en l'actualitat més representatiu de l'estat del Sistema de Proveïment de Castelló de la Plana, en lloc de l'anterior indicador que figurava, com és el piezòmetre de la localitat turolenca de Sarrión”.
Compromís amb la seguretat hídrica
El regidor ha remarcat que “des de l'Ajuntament de Castelló insistim a posar els mitjans necessaris per a conscienciar i lluitar contra un tema tan sensible com és la sequera, ja que és alguna cosa de ens ha d'involucrar a tots. Una situació que posa en risc una part fonamental del nostre patrimoni cultural i una activitat econòmica molt sensible com és l'agricultura. La falta d'aigua és una qüestió de màxima actualitat i que suposa una de les preocupacions del nostre sector primari i els agricultors de la Plana i de tota la província de Castelló”.
Vicent Sales ha reiterat “el compromís de l'Ajuntament hem de ser capaços de garantir la seguretat hídrica, proveint amb la màxima qualitat i garanties a la ciutadania. Hem de ser més eficients, aprofitant la digitalització per a recaptar quanta més informació possible d'on va cada gota que es consumeix a Castelló. Perquè des de l'Ajuntament de Castelló apostem per un model de ciutat intel·ligent, eficient i sostenible”.
“També tenim la previsió de comptar amb nous i més moderns dispositius per a controlar el nivell dels principals aqüífers que proveeixen d'aigua a Castelló o la posada en marxa d'un Pla integral de gestió del sistema de sanejament reutilització per al reg dels parcs i jardins de la ciutat o la posada en marxa d'una plataforma de gestió i control del cicle urbà de l'aigua a la nostra ciutat”, ha recordat Sales.
Edil ha continuat la seua intervenció insistint que “des de de les campanyes de sensibilització en centres educatius fins a la reutilització per al reg de parcs i jardins de la nostra ciutat, tota la ciutadania hem de posar de la nostra part. Des dels xicotets gestos quotidians en l'àmbit domèstic i fins a les mesures d'estalvi que implementen grans empreses, tots hem d'estar involucrats”, ha dit.
Una altra de les mesures que recollirà aquest Pla d'Emergència contra la sequera, segons ha avançat el regidor portaveu “és l'elaboració d'una guia per a l'estalvi de l'aigua en l'àmbit domèstic, també aplicada a l'àmbit de l'empresa i industrial”.
A més, Sales ha avançat també que “les campanyes d'informació i conscienciació i no es portaran només en situacions d'emergència, sinó que serviran per a alertar sobre la necessitat de l'estalvi d'aigua sense esperar a arribar a la situació de prealerta per a realitzar eixa sensibilització”.
Mercat Gastronòmic de Castelló
En la seua compareixença, Vicent Sales també s'ha referit l'aprovació del projecte de l'Associació de Venedors del Mercat Central de la realització del “Mercat Gastronòmic de Castelló”. “Aquesta cita se celebrarà durant les pròximes Festes de la Magdalena en la seua ubicació habitual de la Plaça Santa Clara.
Per a Sales, “iniciatives com aquesta, serveixen per a promocionar els productes locals i la nostra gastronomia en el marc de les nostres festes fundacionals. Un mercat que serveix també com a promoció de la nostra excel·lent gastronomia com a atractiu turístic. Estem segurs que aquest ‘Mercat Gastronòmic de Castelló’, serà tot un èxit durant les pròximes Magdalena.
Crida a projectes de Joventut
En la jornada de hui també s'ha aprovat la “Crida a projectes d'activitats d'oci educatiu de la Regidoria de Joventut”.
Sales ha explicat que “l'objectiu és afavorir la participació de la gent jove en tallers formatius o d'oci educatiu i temps lliure, així com en les activitats extraordinàries que s'organitzen des de la regidoria de Joventut”.
El regidor també ha anunciat que “aquesta nova convocatòria compta amb un pressupost que s'estableix en la quantitat màxima de 50.000 euros anuals”.
Ajudes al Comerç
La Junta de Govern també va donar llum verda a l'acord que sol·licitarà una línia d'ajudes en forma de subvenció per a comerç, consum i artesania.
Sales ha explicat que “l'acord pres hui ratifica la sol·licitud de la regidoria de Comerç i Consum de l'Ajuntament per importen de 40.241, 40 euros”.
De la mateixa manera, s'ha acordat l'aprovació “del programa i el pressupost de les ajudes a ens locals en matèria de consum que es duran a terme en l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor i en la Junta Arbitral de Consum en l'exercici 2024 i que ascendeix a 17.465 euros”.
“D'aquesta manera aconseguim més recursos per a dinamitzar un sector clau de la nostra ciutat com és el comerç. Per això, comptar amb els màxims recursos”, ha conclòs Sales.