06/03/2024
Aquest matí s'ha realitzat el balanç quant a les principals dades que llança la Magdalena 2024, quan s'arriba a l'equador de la celebració d'aquesta. Una roda de premsa en la qual han comparegut els regidors de Festes, Noelia Selma; Serveis Públics, Sergio Toledo i Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, i que ha tingut lloc en el Mercat Gastronòmic de la Plaça Santa Clara.
Participació massiva
El torn de paraula l'ha obert la regidora de Festes, Noelia *Selma, qui ha assegurat que “estem en disposició d'anunciar que està sent una Magdalena de rècord, quant a la participació multitudinària en els diferents actes. Molt participativa com estem veient des de l'inici dissabte passat i molt organitzada gràcies a la col·laboració entre les diferents àrees municipals”.
“Aquesta Magdalena de rècord de gran afluència de públic, és la que està donant un impuls a l'economia local, veient-se beneficiats tots els sectors perquè les festes, i sempre ho diem, són una inversió i mai una despesa”, ha dit.
“Un revulsiu econòmic que ajuda a la nostra hostaleria, als comerços, a les perruqueries, als nostres indumentarista. Una injecció econòmica molt potent. Un impacte econòmic, el de les festes de la Magdalena, que es xifra entorn dels 15 milions d'euros que deixarà a la ciutat i amb una ocupació hotelera que ronda el 90%. A més de la projecció turística que suposen les nostres festes d'Interés Turístic Internacional per a situar a Castelló en el lloc que es mereix”, ha assegurat Selma.
Selma ha expressat que “des de la regidoria de Festes estem molt contents de com està transcorrent la Magdalena. Els actes de la programació estan tenint molt bona acceptació, ho vam veure amb una Romeria multitudinària, amb més de 165.000 persones que, pese al vent, van complir amb la tradició de pujar fins a l'ermita”.
“Ahir vam gaudir d'una multitudinària ‘Nit Màgica’ amb la qual van gaudir més de 30.000 persones; o en l'acte de la ‘l’Encesa’, amb una assistència d'entorn a les 6.500 persones segons els càlculs facilitats també per la Policia Local. Parlem també d'actes amb gran afluència i participació com el Pregó, va comptar amb més de 3.500 persones desfilant, i el Pregó Infantil, amb més de 2.000 xiquets i desfilant més de 30 col·legis”
“Això és el que ha de ser, perquè les festes de la Magdalena són festes que es viuen al carrer i que conviden a participar a tothom, independentment que pertanga o no a algun col·lectiu. Són festes de tots i per a tots i eixa essència de les nostres festes fundacionals és la que no s'ha de perdre”,ha dit.
*Selma ha volgut agrair públicament “tot el treball que s'està fent des de la Junta de Festes, des del col·lectiu de Gaiates, associacions i ens vinculats que són els qui durant tot l'any han estat treballant perquè durant aquesta setmana tots gaudim de ‘els millors *festes del món’ que són les de la nostra ciutat”.
La també presidenta del Patronat de Festes ha declarat que “aquesta Magdalena és molt especial per a l'equip de govern i crec sincerament que també ho és per a tota la ciutat, perquè hem aconseguit una cosa històrica: que la nostra Desfilada de Gaiates siga declarat Bé d'Interés Cultural. Ahir feia l'anunci el President de la Generalitat Carlos Mazón i com bé deia l'alcaldessa, Begoña Carrasco, és una distinció molt justa i merescuda que ja ens tocava. Això ens anima encara més a continuar treballant per a posar en valor el símbol per excel·lència de les nostres festes, que és la Gaiata”.
Respecte als actes esdevenidors la responsable de Festes també ha apuntat que “enguany hem recuperat els castells de foc, molt esperats també perquè no podem desvincular-los de les nostres festes i afrontem una recta final igual de prometedora, amb l'Ofrena de Flores a la Mare de Déu del Lledó que enguany serà especial per complir-se el centenari de la seua coronació”.
Noelia Selma ha resumit que “estem molt satisfets de com està transcorrent tot i esperem que el temps continue acompanyant-nos. Excepte l'acte que vam haver de suspendre el diumenge: la paella monumental de la Magdalena, pel vent i el trasllat de les Gaiates després de la ‘Enfarolà’ no hi ha hagut cap incident més”.
Magdabot en xifres
La regidora ha recordat que “aquestes incidències que va haver-hi, que afectaven la programació, van ser informades a l'instant a través del Magdabot, l'assistent virtual que hem creat com a novetat enguany per a les festes. D'aquest assistent virtual podem dir que té 5.000 usuaris amb contacte interactuant. Que s'han llançat més de 50.000 missatges. I que 4 de cada 5 usuaris utilitzen l'assistent per a consultar “Què hi ha ara”, mentre que 2 de cada 3 entren en el programa oficial de festes i més de la meitat realitzen cerques dels esdeveniments dins de l'assistent”.
“Un encert incorporar les noves tecnologies i noves eines per a arribar a la gent”, ha afirmat Selma.
Més neteja als carrers
Toledo ha insistit que “malgrat que les festes es viuen al carrer, i amb una participació massiva, cada dia s'alça amb els carrers més nets, en les millors condicions possibles, per a afrontar una nova jornada”.
“La millora de la neteja de la ciutat era i continua sent una de les prioritats de l'equip de govern. I ho és, encara més, en moments com les festes de la Magdalena, que suposen un autèntic repte per als serveis de neteja per l'intens del seu treball, sense descans, durant aquests llargs nou dies. Això és digne de ressaltar i parla del magnífic treball que es realitza tot el personal, tot l'equip d'homes i dones, que treballa en horaris de demà, vesprada i nit de l'empresa concessionària”.
Toledo ha apuntat que “en total, l'equip humà del dispositiu 2024 és de 127 persones i 61 vehicles i maquinària, entre els quals trobem cubes d'aigualeig, fregadores, escombradores o furgons hidrolimpiadores, entre altres”.
“A això cal sumar el reforç amb 126 contenidors més, zones més concorregudes com són les diferents fondes, mercats i fires, ermitorio de la Magdalena, en l'ermita de Sant Roc de Canet, el recinte de concerts o el soc “Moros d'Alqueria”, en la Plaça de Bous, en la plaça d'Espanya o la plaça Borrull, entre altres”, ha referit.
“Un altre dels titulars és que hem augmentat la recollida en tots els tipus de residus urbans en aquest equador de Magdalena 2024. El que vol dir dues coses: perquè que la participació és massiva i per tant els residus són més. I perquè el treball en la recollida està sent el més eficaç per a retornar eixa normalitat de la qual parlem cada dia a la ciutat”.
Quant a neteja viària, l'edil ha detallat que “la recollida ha sigut de 21.880 quilos, la qual cosa suposa en augment del 6,11% respecte a 2023. En el cas dels Residus Sòlids Urbans han sigut 506.840 quilos, la qual cosa puja la xifra en un 1,17% també respecte a l'any passat. Augments també en el que té a veure amb la recollida selectiva i els seus diferents elements”.
“Des del dissabte 2 al dimarts 5 de març es van recollir 14.820 quilos de paper, pujant un 4,96%; la recollida de residus orgànics és fins ara de 33.240 quilos suposant un 3,23% més, mentre que els envasos lleugers representen una xifra que aconsegueix els 15.140 quilos elevant el percentatge respecte a la Magdalena 2023 en el 9,47%”, ha comentat.
Finalment, Toledo ha citat la recollida d'altres elements importants com són els estris que es deixen en la via pública per a la seua retirada per part dels serveis de recollida municipals, amb un augment del 66,18%. “Enguany s'ha agilitzat la retirada d'aquests elements que pogueren ser motiu de vandalisme o accidents com a matalassos, electrodomèstics, mobles, etc.”, ha explicat.
En el capítol d'incidències detectades “s'ha intensificat la labor d'inspecció per a donar resposta en el menor temps possible i reparar o substituir els elements. En aquest apartat, “no cal ressenyar incidències greus. La majoria tenen a veure amb papereres trencades en via pública, molèsties per degoteig d'urinaris o acumulació de residus fora dels contenidors”, ha dit.
“Com veiem, de moment, la Magdalena, malgrat comptar amb eixa participació massiva, està celebrant-se en una ciutat que desperta cada dia amb normalitat i amb els seus carrers nets i elements urbans en bon estat”, ha dit.
Sergio Toledo també s'ha referit a la instal·lació “de fins a 60 nous urinaris addicionals, en diferents punts de la ciutat, a més els que ja estan previstos, que han suposat una inversió de més de 30.000 euros”.
Llicències per a gaiates i colles
En relació a altres qüestions del desenvolupament de la Magdalena, Toledo ha volgut destacar que “gràcies a la labor de la regidoria de Mobilitat i el seu responsable, el regidor Cristian Ramírez, amb els serveis tècnics de l'Ajuntament, totes les collas i gaiates han tingut les seues llicències d'activitat o d'ocupació de via pública abans del començament de les festes, cosa que no ha passat altres anys. I les inspeccions que s'estan realitzant, de moment, corresponen amb els projectes presentats per les mateixes i complint amb el que s'estableix per les ordenances municipals”.
En total s'han tramitat més de 200 llicències d'ocupació de via pública. Fondes, fira d'atraccions i carpes també han comptat amb els preceptius permisos abans de començar la setmana de festes.
L'edil ha agraït “l'actitud i el civisme de la immensa majoria dels nostres veïns i els qui ens visiten, i que contribueixen al fet que, malgrat els actes multitudinaris i l'acumulació de residus en moments puntuals, Castelló recupere eixa normalitat jornada rere jornada. Comptem amb els mitjans humans i tècnics necessaris per a gaudir de la festa i mantindre la ciutat el més neta possible. I els posem a l'abast de la ciutadania, dins d'unes festes que es viuen al carrer”.
“Per això vull continuar convidant als qui gaudeixen de la Magdalena al fet que col·laboren, com estan fent durant aquesta primera part de les nostres festes, per a aconseguir el nostre objectiu, que no és un altre que Castelló siga una ciutat cada vegada més neta, també durant la celebració de les Festes de la Magdalena”, ha finalitzat.
Menys queixes i més seguretat als carrers
Per part seua,el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, ha insistit que “estan sent unes festes amb una alta participació, molt multitudinàries, i en les quals el treball coordinat de la Policia Local, el Cos de Bombers i els dispositius sanitaris estan donant uns resultats extraordinaris en el que a la seguretat es refereix”.
“El nombre de cridades que s'han rebut a la sala del Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències, a hores d'ara de les festes han sigut 1039, la qual cosa suposa un 22% menys respecte al mateix període de 2023. Les cridades per sorolls i molèsties a hores d'ara de les festes han sigut 133; un 33,5% menys que l'any anterior”.
Pel que fa a problemes relacionats amb la seguretat ciutadana, “les incidències s'han reduït en un 28% passant de 125 a 89. També respecte a 2023, els serveis sanitaris de la sala CIMSE s'han reduït en un 27,2% i els accidents de trànsit amb ferits s'han reduït en un 43%”, ha detallat Ortolá.
Més serveis de seguretat
Ortolá ha recordat que “aquestes festes de la Magdalena compten amb el major desplegament d'efectius als carrers des de fa molts anys. Durant mesos, hem treballat intensament per a garantir la seguretat en cada racó de la nostra ciutat durant els nou dies de les nostres festes”.
“La prova d'això és que enguany han augmentat els serveis de seguretat en un 13,8% respecte a l'any passat, passant de 1.566 a 1.749 serveis entre la Policia Local i els Agents de Mobilitat. Com estem veient, aquesta inversió està donant grans resultats, i estem garantint una ciutat segura en la qual la gent està podent gaudir de les nostres festes amb tranquil·litat”.
Actuacions dels Bombers de Castelló
El responsable de Seguretat i Emergències també s'ha referit als dos incendis que s'han produït durant la ciutat “on no hi ha hagut que lamentar ferits. El primer va tindre lloc en una esplanada pròxima a la Magdalena, però no en el Paratge Natural. Van ser calcinats dotze cotxes i un de manera parcial. Ahir va estar la policia científica investigant les causes, i tot apunta a va ser provocat per uns coets. Cal destacar la labor del nostre cos de bombers municipal, que va aconseguir actuar amb gran rapidesa i evitar que els danys foren majors. Respecte a l'incendi del carrer Governador, van ser desallotjades un total de 14 persones per motius de seguretat. Tres persones d'una mateixa família es van traslladar a l'hospital per inhalació de fum i van ser donades d'alta el mateix matí de l'incident. L'alcaldessa, Begoña Carrasco, els va cridar personalment per a preocupar-se pel seu estat de salut i preguntar-los si requerien d'allotjament, però no ha sigut necessari aquest extrem”.
Incident al carrer 9 de març
Respecte a l'incident que va tindre lloc al carrer 9 de març dissabte passat, l'edil ha explicat que “van acudir els nostres serveis sanitaris i Policia Local de manera immediata en rebre una trucada per una assistència sanitària. La investigació l'està portant la Policia Nacional, i com vostés comprendran no puc fer referències”.
Fora d'aquests tres episodis, que han sigut més destacats, “estan sent unes festes segures on hem aconseguit disminuir de manera consistent el nombre d'incidents. Per això, vull agrair a la gent el seu bon comportament, així com a la Policia Local, al cos de Bombers i als serveis sanitaris la seua gran faena”.
Èxit del PICE
Un altre dels aspectes que ha destacat Ortolá, ha sigut “l'excel·lent funcionament del Punt Intermedi de Curta Estada (PICE), situat en un enclavament estratègic de la ciutat, en els voltants del barri de Rafalafena, per a assistències sanitàries durant la Magdalena”.
“Es tracta d'un dispositiu pioner a Espanya que està donant grans resultats. S'han atés 93 persones des del divendres a la nit, de les quals només 24 han requerit ser derivades a l'hospital, la qual cosa possibilita que es reduïsca molt considerablement les Urgències de l'Hospital General”, ha comentat Ortolá.
“El PICE va ser visitat ahir per Marcià Gómez, conseller de Sanitat, interessat per aquest servei que està donant uns magnífics resultats. També cal destacar que el total d'assistències en el Servei Sanitari de Magdalena han sigut de 350”, ha comentat Ortolá.