31/07/2017

Bomberos sensor incendio Ayuto 02(1).jpg

La iniciativa va ser posada en marxa en febrer per l'Ajuntament amb l'objectiu de protegir a aquest col·lectiu de possibles incendis.

L'Ajuntament de Castelló ha finalitzat aquest mes de juliol la instal·lació dels 190 detectors de fum que va començar a col·locar en febrer en les llars de persones majors dependents. Aquesta iniciativa, impulsada per les regidories de Benestar Social, Salut Pública i Seguretat Ciutadana, pretén protegir a aquest col·lectiu davant de possibles incendis en els seus habitatges, ja que és un dels més vulnerables davant d'aquest tipus d'accidents.

La col·locació d'aquests dispositius ha comptat amb un pressupost de 2.400 euros, que ha sigut totalment assumit per la Regidoria de Salut Pública. Els Serveis Socials han sigut els responsables de remetre als Bombers Municipals, els encarregats de la seua instal·lació, el llistat de persones que compleixen les característiques del col·lectiu al que va dirigit aquest projecte: persones majors de 80 anys que viuen soles o amb persones també d'avançada edat o en una circumstància similar i que es troben en una situació de dependència i vulnerabilitat.

Aquest col·lectiu té un major risc de tindre un descuit o patir un accident que pot derivar en un incendi, i per les seues condicions poden tardar més en adonar-se del que succeeix i també en reaccionar. Fins al moment, aquells que s'han beneficiat d'aquesta iniciativa són els usuaris del Servei Municipal d'Ajuda a Domicili (SAD) i de la Teleajuda Municipal, a més d'altres persones de les que Serveis Socials té constància de la seua situació.

Els detectors de fum, que han sigut instal·lats en diferents ubicacions de les llars segons les característiques dels habitatges, són uns xicotets aparells que avisen quan es produeix un incendi o s'acumula una quantitat perillosa de fum. A més, també emeten una alerta sonora, que avisa tant a les persones que viuen en la casa com als veïns, i una altra lumínica, per a persones sordes o amb problemes d'audició.

Está previst que els dispositius estiguen connectats al servei de teleassistència quan este estiga en marxa. En cas de que ocórrega algun accident, el detector de fum es connecta a una central d'alarma que permet activar els serveis d'emergència necessaris. Els Serveis Socials són els encarregats de la supervisió del projecte, dels equips de teleajuda i del seguiment anual i del recanvi de piles dels dispositius. Amb aquestes mesures preventives, l'Ajuntament pretén millorar la qualitat de vida de les persones majors en situació de dependència i vulnerabilitat.