01/01/2019
L'alcaldessa destaca els projectes municipals de desenvolupament econòmic, model urbanístic, benestar i progrés social.
L'alcaldessa, Amparo Marco, augura que "2019 serà un any decisiu per al futur de Castelló". "L'Ajuntament encara els últims mesos del mandat actual amb l'objectiu d'aconseguir el major grau de compliment del programa de govern del Pacte del Grau, que va promoure el canvi polític, un ambiciós projecte que està suposant una transformació permanent de la ciutat, amb un nou model urbanístic i iniciatives dirigides al desenvolupament econòmic, benestar, igualtat i progrés social", destaca.
Marco destaca que les regidores i regidors amb responsabilitats de gestió estan ultimant els projectes pendents per a possibilitar que siguen una realitat en els pròxims mesos i, amb això, rendir comptes de les responsabilitats adquirides davant la ciutadania en 2015. "El Pacte del Grau és el nostre contracte amb la ciutadania. Vam signar un document que sintetitzava l'anhel de canvi i la voluntat de transformació de la ciutat després d'un període de 24 anys de desgovern i ús inadequat de les institucions", apunta.
El tram final del mandat permetrà avançar en el nou Pla General, que restituirà la legalitat urbanística després de l'anul·lació del PGOU en 2008, durant el govern de dretes. Al nou model de ciutat, s'unirà l'execució d'un paquet d'inversions en infraestructures, entre les del pressupost municipal i les finançades amb fons europeus Edusi, que suposaran una injecció de 20,2 milions d'euros fins a 2022.
El canvi en la fisonomia urbana és perceptible en projectes significatius com les obres antiinundacions en la Marjaleria, la remodelació de l'avinguda Enrique Gimeno i el pàrquing verd davant de l'Hospital General, l'ampliació de la xarxa de carrils-bici, la "superilla" de Maestria, la rehabilitació del Palau Municipal, la recuperació del Castell Vell i la reforma del Maset Blau. Altres projectes rellevants han sigut el Pla de Reforma d'Infraestructures Educatives, la nova sala d'Emergències a Tetuan 14 (ara ja de propietat municipal íntegrament), la instal·lació de WC públics, els pressupostos participatius i el desenvolupament del pla Smart City.
Altres actuacions ambicioses estan en fase de desenvolupament, com el Corredor Mediambiental del Riu Sec, amb el nou pont que cosirà la zona oest, la millora de la seguretat viària en el Camí La Plana, les remodelacions de les places Josefina López i el parc de la Panderola al Grau o el Parc Agrari. El projecte tècnic de rehabilitació dels antics jutjats de Borrull està acabat, el centre sanitari del Raval Universitari que promou la Generalitat està a punt de començar i l'estació intermodal de mercaderies serà una realitat a mitjà termini.
El pressupost municipal de 2019 mantindrà el suport a les polítiques de promoció econòmica i al reforçament dels programes d'ocupació, que en els últims quatre anys han experimentat un increment d'un 650%. La línia d'ajudes socials també s'ha reforçat en aquest període, fins a quasi triplicar les de l'època del PP, i es mantindrà en aquesta recta final. En l'àrea social ha destacat la recuperació de la teleassistència i la recuperació i ampliació del Centre d'Alzheimer La Pineda, tancat en 2012 pel govern anterior, i la reconversió de la Casa de Cultura en un nou centre per a l'envelliment actiu. Castelló ha sigut declarada Ciutat Amigable amb la Gent gran i Unicef l'ha reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància.
L'economia municipal va bé. El deute s'ha reduït en tres quartes parts. La consolidació de la progressivitat i la justícia social en la fiscalitat municipal, perquè pague menys qui menys té, continuarà marcant les polítiques econòmiques. L'IBI, el principal impost municipal, experimentarà una baixada per segon any, després de dues peticions al Ministeri per a rebaixar els valors cadastrals dels habitatges, per damunt del valor real dels immobles. El coeficient ha baixat un 12% en dos anys, enfront del 130% d'increment de la quota que va experimentar la contribució urbana entre 2000 i 2015.
Les polítiques d'ocupació, innovació, emprendedurisme i formació continuaran sent centrals per a contribuir a la millorar de les oportunitats laborals de la ciutadania, amb l'objectiu de consolidar els programes nous com la primera cooperativa d'emprenedors de la Comunitat Valenciana i els Jornals de Vila. El Pla Estratègic de Turisme serà clau per a situar a Castelló com a referent turístic clau, amb esdeveniments com l'Escala a Castelló, que tindrà la seua reedició entre el 25 i el 29 d'abril.
En Seguretat Ciutadana es consolidarà la inversió a millorar les instal·lacions i els mitjans de què disposa l'àrea de Seguretat per a prestar un millor servei i s'aprofundirà en la millora de l'atenció a través de la redacció i desenvolupament dels diferents plans de seguretat que s'han impulsat en aquest mandat. En l'àmbit de la mobilitat, es consolidarà el canvi cap a un model més sostenible i eficient del transport públic.
Marco destaca que "la cultura i l'esport han sigut i seran eixos centrals de participació i oci ciutadans i es mantindrà l'esforç inversor en programació". D'altra banda, el 75 aniversari de les festes fundacionals en la seua estructura actual serà una efemèrides especial que mereixerà una edició de festes igualment especial. A més, s'afrontarà la renovació dels estatuts del Patronat de Festes en col·laboració amb els col·lectius.