19/08/2017

19-08-2017 Marco demana suport al Govern i al Consel.jpg

L'alcaldessa de Castelló reclama a Rajoy que desbloquege amb Algèria les traves a l'expansió comercial del taulell.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, reclama suport institucional, tant al Govern central com a la Generalitat, per a impulsar la reactivació de la indústria ceràmica. "El sector tauleller és un motor imprescindible per al desenvolupament de la indústria local i provincial, i ha de comptar amb el recolzament del sector públic. La responsabilitat de l'Administració és habilitar el millor context econòmic perquè la ceràmica es desenvolupe en condicions", diu.

Marco insta al Govern central a abordar el problema de les exportacions de la ceràmica amb alguns països estratègics, com en el cas d'Algèria, que ha establit barreres comercials, la qual cosa penalitza la capacitat d'expansió de la indústria de Castelló en el país nord-africà.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut contactes amb l'ambaixadora algeriana a Espanya, Taous Feroukhi, perquè faça arribar al Govern del seu país la necessitat de reevaluar el tancament d'aquest mercat als productes taulellers provincials. L'alcaldessa també ha intercedit per la ceràmica castellonenca davant el cònsol general d'Algèria a la Comunitat, Azeddine Benbelgacem, davant la passivitat del Govern de Rajoy.

Pel que fa al Consell, Marco insta al desenvolupament integral del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV). La iniciativa s'emmarca dins l'Estratègia de Política Industrial 2020 de la Generalitat i aspira a ser una eina de reactivació per al sector ceràmic. "El Govern valencià ha engegat un ambiciós projecte per a fomentar la reindustrialització de la Comunitat Valenciana. I açò suposa situar a Castelló com a punt de partida estratègic", ha afegit.

El PEIV té com a objectiu proporcionar un full de ruta i articular una nova política industrial adaptada als diversos sectors industrials valencians, amb el propòsit de fer-los més competitius. "És imprescindible tenir una estratègia, perquè fins al moment no hi havia cap, la qual cosa ens ha fet tenir més dificultats en època de crisi", ha afegit.

Marco ha apostat per la col·laboració de les administracions públiques, per a "tornar a comptar amb una indústria sòlida, sostenible, competitiva, generadora de valor i riquesa, i vertebradora del territori". En aqueix sentit, advoca per desenvolupar actuacions conjuntes entre institucions i empresaris, que són imprescindibles per a millorar la competitivitat del sector.

L'alcaldessa ha posat en valor les inversions públiques impulsades des de l'Ajuntament, algunes de caràcter plurianual, que poden ajudar al foment de l'economia en el sector ceràmica. El pressupost de 2017 inclou 6,7 milions en projectes, que s'uneixen als 12,1 milions en inversions financerament sostenibles impulsades en el present mandat. El desenvolupament de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) suposarà una inversió de 20 milions d'euros fins a 2020. També s'opta a una possible ajuda europea de 4,7 milions d'euros en el projecte Grau Xarxa Oberta.

"Des del Govern municipal hem adquirit el compromís d'impulsar l'ús de la ceràmica en totes aquelles actuacions possibles. Moltes de les inversions municipals són de caràcter tecnològic i d'infraestructures contra inundacions, però també hi haurà construccions i remodelacions en la qual serà possible l'ús integrat de la ceràmica", ha assenyalat.