31/01/2016

Portal transparencia ayto cs 01(1).jpg

El vicealcalde i regidor de Transparència acudeix a la reunió "Xarxa 50.000" per a explicar el Panell de Govern Obert com a exemple de bones pràctiques.

El vicealcalde i regidor de Transparència de l'Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, participarà dimecres que ve 3 de febrer en la reunió de "Xarxa 50.000", una iniciativa impulsada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació que consisteix en un projecte de reunió i intercanvi d'experiències en matèria de transparència i participació entre municipis de més de 50 mil habitants de tot el territori valencià. L'acte estarà presidit per la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez i per la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas.

La reunió servirà per a posar en comú les polítiques en matèria de transparència i participació dutes a terme per les ciutats amb més població del País Valencià, i perquè cadascuna puga presentar els seus avanços i exemples de bones pràctiques quant a la transparència de les administracions a les quals representen i també quant a la participació ciutadana propiciada per cada entitat.

Així, el vicealcalde presentarà, entre altres accions dutes a terme des de l'àrea de Transparència de l'Ajuntament de Castelló, el Panell de Govern Obert, un dels últims avanços en aquesta matèria presentat per Nomdedéu fa escasses setmanes, i que en paraules del propi vicealcalde, és "un instrument informàtic que ens permet posar-nos al dia, no solament en el que marca la llei de transparència, sinó també en els indicadors internacionals. Es tracta també de complir amb el compromís de transparència amb la ciutadania de Castelló que aquest Govern va adquirir des del primer dia".

El Panell de Govern Obert, accessible des d'un destacat en la portada de la web municipal, consta de set apartats diferents: Participa, Indicadors, Observatori, Pressupostos, Transparència, Laboratori i Pla de Transparència i Govern Obert. A més, també es pot accedir a les "Píndoles de Transparència", que són xicotetes dades singulars, com per exemple el nombre de vehicles que conformen la flota municipal, quina entitat és la que més subvencions rep per part de l'Ajuntament o quina és l'obra més important realitzada enguany. Aquestes píndoles, que aniran canviant periòdicament, permeten demostrar a la ciutadania fins a quin grau de transparència es pot accedir gràcies al Panell de Govern Obert.

L'apartat Participa permet prioritzar les accions de govern, ja que deixa a la ciutadania votar les propostes que més els interessen o fer consultes i preguntes sobre les prioritats de l'equip de Govern. La pestanya Indicadors, es refereix als indicadors internacionals ITA (Índex de Transparència dels Ajuntaments), que avaluen a l'Ajuntament com a organització i marquen si s'està donant la informació correcta. L'Observatori Estadístic és un instrument essencial per a la tasca de recerca, amb més de 800 entrades d'informació actualitzada bolcada a la xarxa per diferents organismes i administracions i que es refereix a la ciutat de Castelló.

L'apartat de Pressupostos és una aplicació que permet saber on va els diners dels pressupostos municipals i en què gasta l'Ajuntament cada euro que recapta. El bloc de Transparència fa referència a la informació pública i de bon govern que s'ha de complir per mandat de la Llei 19/2013 de transparència. El Laboratori "mostra les experiències més singulars i noves en matèria de transparència. De moment estan totes les aplicacions que van construir els nostres tècnics per a la gestió de Xarxa Llibres", ha informat el vicealcalde.

Finalment, el pla de Transparència i Govern obert "explica el compromís del govern amb la transparència, a través del Pla de Transparència i Govern Obert de l'Ajuntament de Castelló i informa d'allò al que estem sotmesos per la nova legislació en matèria de transparència", ha manifestat Enric Nomdedéu.

Nomdedéu ha declarat que amb el Panell de Govern Obert "complim un compromís estructural del govern, la transparència, que havia de veure's plasmat en la pàgina web municipal. Es tracta d'una importantíssima quantitat d'informació, molt bé sistematitzada, i de molt fàcil accés, requisit indispensable perquè un Govern siga de debò transparent".