01/04/2024

1 d'abril de 2024.- A penes un mes després de la seua instal·lació, el sistema pioner de control de velocitat de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) establit a Castelló ha causat sensació en el panorama nacional. Segons el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, “davant aquest nou instrument s'han interessat policies locals com les de València, Saragossa o Madrid, així com d'altres municipis de la nostra província”.

 


Per a Ortolá, aquest interés demostra que “a Castelló estem a l'avantguarda de la seguretat. I és que portem molts mesos treballant per a compaginar el desenvolupament dels nous mitjans de transport amb la seguretat dels vianants”. “La seguretat viària per a nosaltres és una prioritat i per això decidim posar en marxa este sistema pioner que permet conéixer de manera senzilla i ràpida la velocitat que pot aconseguir un Vehicle de Mobilitat Personal (VMP)”, ha assenyalat el regidor. Ortolá també ha assegurat que “les primeres dades d'aquest nou sistema es faran públics quan es complisca un mes de la seua instal·lació”.


Aquest dispositiu, que compta amb totes les homologacions necessàries per a la realització d'aquesta mena de controls, permet a la Policia Local disposar d'un instrument amb el qual verificar en la via pública la velocitat màxima que aconseguixen aquestos vehicles sense necessitat d'haver de desplaçar-se a les estacions d'inspecció tècnica. Això, en paraules del regidor, “suposa una significativa millora tant per als usuaris com per als propis policies en disminuir-se substancialment el temps per a la realització de la prova”.


A més, aquest instrument s'incorpora als mitjans materials amb els quals compten els Policies Locals i Agents de Mobilitat per a la realització de controls de trànsit i seguretat viària a la nostra ciutat, podent, des de fa un mes, incorporar els controls de velocitat a VMP als nostres carrers a través d'inspeccions diàries i aleatòries. “Amb això es perseguix, a més de reduir la sinistralitat viària, que els usuaris complisquen amb la recent normativa en relació a l'homologació dels VMP”, ha assenyalat Ortolá.


I és que des del passat 22 de gener de 2024 tots els VMP que es comercialitzen han d'estar certificats per al seu ús. Fins a aquesta data es podia circular, encara que no es disposara d'ell. Sistemes de frenat, catadiòptrics, avisador acústic, rodes o portaidentificador són alguns dels elements que es regulen en el manual. A més d'aquestos elements tècnics, els VMP no poden superar els 25 km/h, i és precisament aquesta qüestió la que permet controlar el nou dispositiu incorporat per la Policia Local de Castelló.