06/06/2018

caterl jwa 15juny2018_02.jpg

L'Ajuntament de Castelló organitza un passeig ciutadà per a incorporar la visió social i la perspectiva de gènere al disseny urbà.

Jane Jacobs es va rebel·lar, a la fi dels anys 50, contra la construcció d'una autopista que pretenia travessar una zona de Nova York. Jacobs reivindicava una ciutat per a la gent i per a la seua vida quotidiana, encara que en el context d'una gran ciutat. Les seues idees de capital social, de defensar un model on prevalguera la diversitat i la vitalitat urbanes, de calmar el trànsit, d'apostar per entorns que afavoriren una major qualitat de vida són part del seu llegat. Aquesta manera d'entendre la ciutat s'aproxima al que avui s'entén com a perspectiva de gènere en l'urbanisme.

L'Ajuntament de Castelló, a través de l'àrea d'Urbanisme i en col·laboració amb Igualtat i Participació Ciutadana, organitza el pròxim 15 de juny un passeig ciutadà per a conèixer la ciutat, reconèixer els seus espais i possibilitats, descobrir els seus racons i promoure un aprenentatge col·lectiu que s'incorpore al disseny del nou model de ciutat. No fa falta tenir coneixements tècnics, n'hi ha prou amb tenir curiositat, ganes de gaudir de l'urbanisme a peu de carrer i acudir al punt de trobada.

El recorregut arrancarà a les 18.00 hores en la plaça Isabel la Catòlica (popularment coneguda com a Plaça l"Ereta) i conclourà en l'estació de tren després de recórrer el Raval de Sant Fèlix, l'avinguda Rei en Jaume, plaça Tetuán, avinguda Pérez Galdós i parc Ribalta. El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, explica que es tracta del primer Passeig de Jane després que la Conselleria de Vertebració del Territori premiara a l'Ajuntament de Castelló per la introducció de la perspectiva de gènere en el Pla General, del que es valora, entre altres coses, la innovació metodològica d'integrar la perspectiva de gènere des de l'inici dels treballs de la planificació urbanística i en el disseny de la ciutat.

La vicealcaldessa i regidora d'Igualtat i Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha subratllat que la perspectiva de gènere aplicada a l'urbanisme suposa "planificar una ciutat atenent a la diversitat, en la qual estiguen incloses les dones, però també els xiquets, ancians, immigrants o persones amb mobilitat reduïda, en definitiva, fer una ciutat més amable".

Simó convida a qualsevol persona interessada, associació o col·lectiu a sumar-se a aquest passeig ciutadà. "L'urbanisme de la nostra ciutat ha deixat si es fes exclusivament en els despatxos. Ja ho vam fer amb el procés de participació Castelló Ciutat Viva, que va acostar el Pla General als barris a través de 17 reunions, i ho seguim fent amb iniciatives com aquest passeig ciutadà per a enriquir el disseny de la ciutat amb una perspectiva col·lectiva".

Els Passejos de Jane van sorgir, després de la seua mort en 2006, com una manera de celebrar el seu treball i el seu llegat. Des de llavors es promouen passejos per part de veïns, associacions i institucions que tracten de descobrir o compartir els racons d'un barri o entorn, els seus valors i els seus problemes, a la cerca d'una major comprensió de la situació i d'un aprenentatge col·lectiu. Els passejos s'han anat estenent per tot el món i en aquest moment, es poden pensar com quasi un moviment internacional.