19/11/2016

Compromís presenta una iniciativa que assenyala que ampliar els horaris lectius per realitzar més exercici contribuiria a minimitzar el risc d"obesitat infantil.

El grup municipal de Compromís busca assolir el consens per treure endavant una declaració institucional per demanar l"ampliació de l"horari lectiu d"Educació Física en primària i en secundària amb l"objectiu de minimitzar les taxes d"obesitat infantil i promoure les pràctiques saludables entre els i les més joves. El text demanda, a més, que es recuperen les hores de l"assignatura que han estat suprimides a Batxillerat i avançar cap a un model on hi haja una hora d"activitat física al dia.

La declaració, que comptarà amb el recolzament de l"altre grup en el govern, el PSPV, es basa en les recomanacions de l"Organització Mundial de la Salut, que aconsella que els i les joves d"entre 5 i 17 anys han de practicar, com a mínim, 60 minuts d"activitat física diària en una intensitat de moderada fins a vigorosa. Des dels 18 anys, la recomanació de l"OMS passa per instar a fer un mínim de 150 minuts d"activitat física aeròbica diària.

El principal objectiu d"aquesta proposta d"increment de la dedicació a l"esport dins de l"horari lectiu, el fet de minimitzar el risc de que els i les joves patisquen obesitat infantil, troba les causes en l"increment del sedentarisme, fenomen que és més evident a entorns urbans. Segons els principals estudis en la matèria, a Espanya entre un 15 i un 30% dels menors tenen sobrepès i la cultura urbana de no eixir a jugar al carrer sumada a l"auge de les hores de consum d"entreteniment audiovisual no contribueix a reduir aquestes ràtios.

La declaració institucional que es debatrà dilluns posa en evidència la necessitat social de promoure l"activitat física des de la infància, de manera que tota la població infantil adquirisca l"hàbit de practicar esport amb assiduïtat. La manera més efectiva de caminar cap aquest objectiu és ampliar les hores d"Educació Física, mesura que garantiria l"efectiu increment de la pràctica de l"esport entre els i les joves en edat escolar.

Espanya, segons l"informe Eurydice de la Comissió Europea, només contempla un 3 o un 4% d"hores lectives destinades a l"Educació Física, percentatge que a països com França se sitúa en torn al 14%. Per tant, la declaració institucional busca la complicitat de la conselleria d"Educació, Cultura, Investigació i Esport a invertir la situació actual de dedicació a l"activitat física per aconseguir un model que resulte més adient a les necessitats actuals i més convenient per promoure hàbits saludables entre la població.